Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Tudatos szülőkkel egy élő faluban

Tudatos szülőkkel egy élő faluban

Családi napot szerveztek Bajsán – Közösségteremtés a játék erejével

A bajsai Testvériség-egység Általános Iskola tornaterme adott otthont a helyi Anagramma civil szervezet által első ízben, közösségteremtő, oktató és nevelő célzattal életre hívott Családi nap elnevezésű rendezvénynek. Tartalmas szórakozás várta vasárnap a Bajsán és környékén élő kisgyermekes családokat.

A rendezvény apropóján Mengyán Pletikosić Ildikót, az Anagramma civil szervezet vezetőjét szervezete bemutatására, tevékenységi köreinek felvázolására kértük:

– Az Anagramma 2001-ben alakult, a civil kezdeményezést 2003-ban jegyeztettük be. Eredeti célkitűzésként a fiatalok önkezdeményezésének támogatását jelöltük meg. A kezdeti években ifjúsági műhely formájában működött Bajsán, majd 2006 óta a tehetséggondozás lett a központi aktivitás, a diákok felkészítését és versenyekre való eljutását segíti a szervezet. Mostanáig a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola diákjai közül mintegy ötvenen kapcsolódtak be a kutatómunkába, amelyet a társadalomtudományok, elsősorban a pszichológia és a szociológia, valamint határtudományaik területén folytattak az elmúlt hat évben. Mindeközben a bajsai aktivitások is újraéledtek: a 2012-es gyermekheti programsorozatban, a gyereknap szervezésében is segített a szervezet, a múlt hétvégén pedig családi napot szerveztünk fejlesztő, szórakoztató játékokkal, bábelőadás bajsai bemutatójával, a szülőknek rendezett kerekasztal-beszélgetéssel. Mostanra kialakult egy fiatal szülőcsoport Bajsán, egyrészt a korábbi anagrammás fiatal aktivistákból, ők most tapasztalataikból merítkezve fogtak hozzá a Családi nap megszervezéséhez. A kisgyermekes családok igényeit, saját és környezetünk szükségleteit vették figyelembe, a feladatok elvégzésében oroszlánrészt vállalt a Laluja házaspár, Szuzanna és Tibor – nyilatkozta Mengyán P. Ildikó.

A Családi nap önfeledt, ugyanakkor tudatos oktatási, nevelési elveken alapuló játékokat felsorakoztatva, személyi fejlődést, továbbá együttműködési készséget fejlesztve kínált sokszínű programot a vasárnap 10-től 16 óráig Bajsára látogató családoknak. Körülbelül kétszázan vettek részt az eseményen. A bajsai civil szervezetek, szülők által koordinált, életre hívott játékokban a gyermekek, valamint a vállalkozó kedvű felnőttek is megmérettethettek. A többi között a finommotorikát, a nagy mozgásos és koordinációs készségeket, az egyensúlyérzéket fejlesztő játékokban vettek részt az érdeklődők. A sikeres feladatmegoldásokért garasokat kaptak, ezeket élményjátékokra szóló belépőkre, tombolajegyekre ,,költhették” a gyermekek. Kipróbálhatták a tornateremben felállított trambulint, ugrálóvárat, és csocsózhattak is kedvükre, az arcfestést is kipróbálhatták.

Míg a déli órákban a topolyai Művelődési Ház Mosolycsaló bábszakkörének előadása zajlott, addig a szülőket Mengyán Pletikosić Ildikó pszichológus és a topolyai Szabó Andrea pedagógus kerekasztal-beszélgetésre invitálta:

– A kerekasztal-beszélgetés központi témáját a szülők gyermeknevelésből adódó szükségletei képezték, arról beszéltünk, mit éreznek megvalósíthatónak közösségünkben. Mi, szülők egymást között arra a megállapításra jutottunk: az egyeztetés szükségét érezzük azon értékrendszereket illetően, amely rendszerek által a gyermekeinket neveljük. Ne kelljen minden szülőnek egyéni harcot vívnia saját gyermekével! A mai világban különc gyermeket egyéni, családi normák felállítása mellett nehéz nevelni. A múltban léteztek közösségi normák, egy-egy közösség íratlan szabályrendszere ismert volt annak tagjai előtt, és természetes, hogy a közösség felnőtt tagjai a gyermekeket egyforma normarendszer mentén, együtt nevelték. Ma már ez elképzelhetetlen, minden szülő egyéni, családi normákat próbál kialakítani a nevelésben, pedig közösségi összefogással, néhány irányadó értékkel  oldódnának a mindannyiunk számára ismert nehézségek. Az Anagrammának célja szülőprogramok elindítása, folytatása is, ami egy élő, gyermekvállalási kedvet serkentő faluképet is eredményezne. Úgy érezzük, ott, ahol tartalmas programokkal is támogatják, segítik a szülőket, összefogásra biztatják a családokat, megmarad, fejlődhet a közösség – foglalta össze az Anagramma vezetője.

(Magyar Szó)