Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > V. Nemzetek Főzőversenye Határok...

V. Nemzetek Főzőversenye Határok Nélkül rendezvény

A kispiaci székhelyű „CHEF” Vajdasági Hagyományőrző Gasztronómiai Egyesület 2013. június 30-án tartotta meg Kispiac településen az V. Nemzetek Főzőversenye Határok Nélkül rendezvényét. A rendezvény megtartását az egyesület immár hagyományossá tette. Idén ötödik alkalommal kapott helyet Magyarkanizsai Község idegenforgalmi programjában a rendezvény.

A rendezvény elsődleges célja a gasztronómiai fesztivál hagyományának fenntartása, továbbá a régió gasztronómiai és kulturális hagyományainak az ápolása és megőrzése, a magyar konyha, főleg a régi, közismert ételek bemutatása,valamint a  gasztronómiai barátság ápolása Vajdaság, a Felvidék és Magyarország települései között volt.

A rendezvénynek kb.  hétezer  látogatója volt. A főzőversenyen 5 országból 100 főzőcsapat képviseltette magát, akik bemutatták településeik népi hagyományait és gasztronómiai ízvilágukat.  A főzőcsapatok maguk biztosították a főzéshez a tőkehúst, a szervezők pedig a tüzelőanyagot, a külföldről érkezőknek szálláshelyet és étkezést. Az elkészült ételeket mesterszakácsok értékelték, a legjobbak serlegeket és érmeket kaptak. A programot a Tisza-mente községeinek és a szűkebb régió – Horgos, Kispiac, Magyarkanizsa, Csóka, Orom, Szabadka -  művelődési egyesületei tették színesebbé kulturális műsoraikkal és a kézműves kiállításokkal. A szervezők részükre étkezést, üdítőket és személyszállítást biztosítottak.

A Magyar Nemzeti Tanács  mellett a rendezvény megvalósítását támogatta Magyarkanizsa Község önkormányzata, a budapesti Bethlen Gábor Alap,  a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, a martonosi Telek Paprika Kft. és az adorjáni Kontakt Kft. és a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság.

A rendezvényről a következő írott és elektronikus média adott tájékoztatót: Pannon TV, Szabadka, Info TV, Magyarkanizsa, Új Kanizsai Újság, www.chef.kispiac.org.

Az egyesület a tervezett programja megvalósításával hozzájárult Magyarkanizsa község idegenforgalmának a fejlesztéséhez, a magyar népi és gasztro kultúra területén fellelhető hagyományok ápolásához,  a hazai konyha ízvilágának a megismertetéséhez, az emberek közötti kapcsolatok erősítéséhez és a régió megismertetéséhez.

A rendezvény a Tisza-mente egyik kiemelt jelentőségű eseményévé vált, amelynek megtartása jövőre is folytatódik.


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?