Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Véget ért a 16. Vajdasági...

Véget ért a 16. Vajdasági Szabadegyetem

Szombat este véget ért a XVI. Vajdasági Szabadegyetem a kishegyesi Kátai-tanyán.

A négynapos Szabadegyetem idei fő témája az internetes közösségi élet volt, többek között olyan előadókkal mint Csernus Imre pszichiáter, vagy Hevesi Krisztina pszichológus.

Sok résztvevőt fogott meg azonban az előadások témáinak aktualitása, de sokan érkeztek a jó hangulat miatt is.

 

PannonRTV felvétele

Bárány Dóra, résztvevő, Ada: „Elsősorban amiatt jöttem, hogy az előadásokat megnézhessem, másodsorban, vagy talán inkább egy szinten a barátkozás miatt is.”

Gazdag Dávid, résztvevő, Bajmok:
„- Csernus Imre előadására mindenféleképp megérte eljönni.
– Miért?
– Sok olyan dolgot mondott, amit felhasználhatok az életemben szerintem.”

A szervezők elmondták, hogy nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak a részvevőktől. Német Tamara, elmondta, az elmúlt évek talán legsikeresebb Szabadegyetemét hozták össze idén.

Német Tamara, szervező, XVI. Vajdasági Szabadegyetem:  „A tavalyi évben elkövettük azt a hibát, hogy nem sok csapatjátékot tettünk az egy hétbe, idén ebből nem volt hiány, mert csapatjátékból is és workshopból is egy időtartamú foglalkozást tartani, úgy gondolom, hogy mindkettő nagyon jól sikerült, mert nagyon élvezték, talán ami a legszórakoztatóbb volt, az a tegnapi játék.”
A szabadegyetemet idén is a Vajdasági Ifjúsági Fórum szervezte. Az eseménynek a kishegyesi Kátai Tanya adott otthont.

Eseménydús hetet tudhatnak maguk mögött a szabadegyetem résztvevői.

Zabos Anita, Zentagunaras: „Sokszínűek az előadások, és utána még a délutáni programokat is színessé teszik ezek a workshop-ok különböző témakörökkel. Vannak játékok is, minden nap másfajta jellegű versenyek. Szóval kihívás, hogy megismerjük egymást, valamint a versenyszellemet és a csapatépítést is elősegítik. Nekem nagyon tetszik.”

A különböző régiókból érkező vendégek szintén elismerően vélekednek a rendezvényről.

Varga Teodor, a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet elnöke: „Egy olyan ifjúsági, fiatal társaság állt itt össze, amely eléggé összetartó. Tetszenek az ülések, illetve a tematikája az alapnak. Ezért is jöttünk, mivel szeretnénk úgymond egy kicsit koppintani az egészből, hogy nálunk is szervezzünk valami hasonlót.”

Bence Norbert, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének elnöke: „Érdekeltek minket az itteni rendezvények, az itteni szervezési folyamatok, hiszen nekünk is fontos az, hogy tapasztalatot szerezzünk és más közösségeket megismerjünk, valamint az hogy olyan kapcsolatokat alakítsunk ki, ami a későbbiekben egy kárpát-medencei összefogás lehet.”

 

PannonRTV felvétele

A rendezvény központi témája idén az internet világa volt. A programokat leginkább a közösségi hálón folytatott tevékenységek megvitatása határozta meg. Az ifjúsági kerekasztal résztvevői is az online világ által nyújtotta lehetőségeket mérlegelték.

Sullivan Ferenc, a Rákóczi Szövetség budapesti irodájának munkatársa: „Mi úgy tekintünk ezekre a megoldásokra, mint egyfajta szükséges segítségre, ami eljuttatja az üzenetünket a szélesebb tömegekhez, a kárpát-medencei magyarsághoz, illetve a világ magyarságának az egészéhez, amely üzenet viszont a személyes kontaktus, tapasztalás és jelenlét fontosságára hívja fel a figyelmet.”

A szervezők elégedettek az idei rendezvénnyel, amelynek programtervét elmondásuk szerint sikerült maximálisan megvalósítani.

Berkó Szilárd, elnök, VIFÓ: „Az előadásokról, a workshopokról, a csapatjátékokról tényleg pozitív visszajelzéseket hallottam eddig. Igazából belső elégedettséggel tölt el az, hogy itt vagyunk körülbelül 90-100-an plusz még a szervezők, tehát összesen 110-120-an és egy eredményes közösségépítő rendezvényen tudunk részt venni mindannyian.”

Az utolsó napon megválasztották az idei csapatjátékokon legjobban teljesítő csapatokat, valamint bemutatták a műhelymunkákon készült projekteket is.

 

Forrás: Pannon RTV