Kezdőlap | Hirek > Észak-Bácska > Vőfélybál a Népkörben

Vőfélybál a Népkörben

Vőfélybált tartottak a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. Az eseményre Vajdaság több településéről és Magyarországról is érkeztek ceremóniamesterek.

Hagyományos lakodalom a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban, nem is egy vőféllyel. A legidősebb vőfély egy 74 éves magyarországi férfi volt, míg a legfiatalabb egy 11 éves kislány. Dávid Kitti, vőfély: „Nézegettem a családi fényképeket és megláttam egy olyan fényképet, ahol a nenám, Nyers Tímea vőfélykedett. Akkor mondtam anyának, hogy én is ilyen ruhát szeretnék. Azt mondta, jó, de jó lenne megtanulni valamit. A nenám szívesen felajánlotta, hogy ha szeretném, akkor ő betanít és így már 4-5 éve én is csinálom.”

PannonRTV felvétele

Menyasszony, vőlegény és násznagyok is voltak a bálon. Egy igazi esküvőt játszottak végig, csak épp igazi esküvő nélkül. A lakodalom minden jelenetét előadták, mindegyiket más-más vőfély vezette le. Soós János, vőfély: „A vőfély tulajdonképpen majdnem egy házigazda szerepét kapja. Neki kell gondolkodnia a vendégek fogadásáról, a menyasszony kikéréséről, a menyasszony búcsúztatásáról, az esküvőre való indulás megszervezéséről, az ételek bejelentéséről, valamint a vendégek szórakoztatásáról, menyecsketáncról. Úgyhogy a vőfély tehermentesíti a szülőket és a násznagyokat. Átvállalja ezeket a dolgokat.”

 

Mindemellett megnyitották Kovács Flórián esküvői fotótárlatát, aki a vajdasági divatot próbálta bemutatni. Kovács Flórián, esküvő-fényképész: „Az itteni esküvői trendek is valamilyen formában fejlődnek, amelyekről azt kell tudni, hogy próbálják itt is az amerikai stílust valamilyen formában átvenni. Gyakorlatilag inkább nem a beállított képekre helyezni a hangsúlyt. Mi is arra próbálunk törekedni, hogy minél több pillanatképet örökítsünk meg.”

A rendezvényen a Népkör MMK Díszítőművészeti Szakosztályának esküvői kelengye-kiállítását is bemutatták, amely egy hónapon át várja az érdeklődőket a szabadkai Népkör emeletén.

 

Forrás: PannonRTV