Kezdőlap | Hirek > Észak-Bánság > Fennállásának 80. évfordulóját...

Fennállásának 80. évfordulóját ünnepli a kisoroszi ÖTE

Beszélgetés Talpai Ernővel, a kisoroszi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökével

Az idei év egy jeles dátum jegyében telt el a kisoroszi laktanyában. Nyolcvanadik születésnapját ünnepeli az egyesület. Hogyan értékeli az évfordulóban kifejtett tevékenységüket?

- A versenycsapataink azok, amelyekre leginkább büszkék vagyunk. Az idén Kisoroszon szerveztük meg az önkéntes tűzoltó egyesületek  községi versenyét, amelyen 43 csapat vett részt. A nyolc versenykategóriában mi hat csapattal szerepeltünk. Négy első, egy második és egy hatodik helyezést értünk el, ami messzemenően a legjobb egyesületi teljesítmény községünkben. A nagykikindai községet képviselve a négy első helyezett csapatunk részt vett Tóthfaluban a körzeti versenyen, ahol ismét jeleskedtek: a fiú pionír csapatunk aranyérmet szerzett, a felnőtt női csapatunk és a felnőtt férficsapatunk második lett, a serdülő fiúk pedig harmadikok. A nyolcvan év kitartó és következetes munkája ezekben az eredményekben is megnyilvánul.

Az évforduló jegyében sok minden történt az egyesület berkeiben...

- Sokrétű programok zajlottak a tűzoltóság szervezésében. Megszerveztük a hagyományos billiárd tornát, megtartottuk a Kicsiny falum, itt születtem elnevezésű találkozót, amelyre a  Kisoroszról elszármazottak jöttek el, az évi közgyűlésen meghirdettük az évforduló megünneplését, az arra érdemes tagjaink megkapták előléptetéseiket és a kitüntetéseket a Tartományi Tűzoltó Szövetségtől. A nőcsapatunk rendkívüli aktivitásokat fejt ki, eredményeket halmoz már néhány éve, őket ünnepeltük március 8-a alkalmából. Ők szerveztek teadélutánt is, amely vajdaságira sikeredett. A tavasz a versenyre való felkészülésekkel telt el. Az aratás ideje alatt állandó ügyeletet tartottunk, a mezőgépek tűzvédelmi ellenőrzését is megszerveztük. Ellátogattunk Apátfalvára, a magyarországi település tűzoltóival testvérkapcsolatot tartunk, és vendégül is láttuk őket, egy rendezvény erejéig. Ezen kívül minden faluszintű munkaakcióban részt vettek tűzoltóink. Elkészült tagságunk tablója - dióhéjban ezekről tudok jelentést tenni. Ami még előttünk áll, az az ünnepség záróakordja: a napokban hagyja el a nyomdát egyesületünk monográfiája és készül a kiállítás is, amelyen írott és tárgyi emlékeinket állítjuk ki.  A könyvbemutatót és kiállítást karácsony tájékán tervezzük megszervezni, tekintettel arra, hogy 1933. december 30-án alakult meg a Kisoroszi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Szép ajándék lesz tagjainknak ez a kiadvány, a kiállítás láttán pedig kedvükre nosztalgiázhatnak. Ha lesz rá érdeklődés, egy fergeteges szilveszteri bulival zárjuk az évet, a szervezését már megkezdtük.

Nem illik az anyagiakról érdeklődni, de mégis, hogy tudták megszervezni a felsorolt programokat?

- Sok-sok pályázatot benyújtottunk. Nagykikinda községi önkormányzata, Kisorosz Helyi Közössége és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. hathatós támogatása nélkül nem tudtunk volna ilyen változatos és szinvonalas programokat szervezni, de köszönettel tartozunk a helybéli vállalkozóknak és magánszemélyeknek is, akik adományaikkal segítettek bennünket. Ez az évforduló kötelez bennünket, hogy továbbra is vártán maradjunk. A tűzvédelem és tűzoltás mellett a katasztrófavédelem is feladatkörünkbe tartozik, emellett a tagság és a lakosság számára egyéb kulturális, szórakoztató és sportrendezvényeket szervezzünk, és ápoljuk a fennálló kapcsolatainkat a hazai és külföldi bajtársainkkal.

Szokolai Zsuzsanna