Kezdőlap | Hirek > Észak-Bánság > Hetvenéves a nagykikindai Egység...

Hetvenéves a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület

Egyre kevesebb magyar él Nagykikindán. Az észak-bánsági városban azonban működik egy egyesület, amely arra hivatott, hogy összetartsa az ott élő magyarságot. Az Egység Művelődési Egyesület már 1945 óta megszakítás nélkül sikeresen végzi munkáját.

PannonRTV felvétele

Nagykikindán egyre kevesebb magyar ajkú gyermek születik. Az idén tizenegyes létszámmal nyitottak általános iskolás tagozatot.
A legutóbbi népszámlálás adatai szerint a város összlakossága megközelítőleg 37 ezer fő volt, amelynek csak 10 százaléka, azaz mintegy négyezer a magyar. Az Egység Művelődési Egyesület azért létesült 70 évvel ezelőtt, hogy a magyar nyelvet, kultúrát, hagyományokat ápolja. Az intézménynek 200 bejegyzett tagja van, de csak harmincan vesznek részt aktívan a munkákban.
Tápai Róbert, elnök, Egység ME, Nagykikinda: „Vannak időszakok, amikor egyszerűen nem tudjuk őket összeszedni. Általában szinte mindig, jelesebb ünnepekkor, vagy ha tájolás alkalmával meglátogatnak bennünket szabadkai, zentai vagy újvidéki társulatok, akkor nagyon kellemesen meglepődünk, hogy szinte meg tudjuk tölteni még mindig a színháztermet, ami körülbelül kétszáz férőhelyes.”

Az egyesületben egyebek mellett még mindig működik a néptánccsoport és a színtársulat is, amely az elmúlt két-három évben nagy sikereket ért el a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján.
Király Sándor, rendező, József Attila Színtársulat, Egység ME, Nagykikinda: „Háy Jánosnak A Gézagyerekét szerintem rengetegen ismerik. Nehéz darab, belevágtunk ebbe a nehéz darabba, megcsináltuk. Tóth Ramóna elvitte a legjobb női főszerep díját, erre kaptunk még egy díjat, amivel 20 évig a szemlén ott voltunk, az amatőr szemlén. Azt a díjat is elvittük.”

 

Forrás: PannonRTV