Kezdőlap | Hirek > Észak-Bánság > Kisorosziak erdélyi kirándulása

Kisorosziak erdélyi kirándulása

A kisoroszi Torontál civil szervezet kézműves csoport tagjai júliusban Erdélybe utazhattak, Talpai Sándornak, a Torontál Magyar Oktatási Művelődési és Ifjúsági Központ elnökének köszönhetően., aki a következő szavakkal fejezte ki háláját, és köszönte meg a csoport eddigi munkáját:

- Ez egy jutalom kirándulás, hiszen a kézimunkázók már két éve szorgoskodnak e szervezet körében.Szőnek, hímeznek bagoly és tökmintás tarisznyákat, terítőket. Az adventi ünnepségekre mézeskalácsot és egyéb süteményeket sütnek. Tevékenységük nagy segítség, sokat köszönhetünk nekik önkéntes munkájukért. Bármiben és bármikor számítani lehet rájuk.

Mindenkinek régi vágya és álma volt eljutni egyszer Korondra, s ez most teljesült.

 A kis csapat (24-en és a 2 sofőr) péntek reggel 5 órakor indult útnak. Nagy volt a lelkesedés, s az izgatottság is.

Útközben megálltunk Dévánál. A vár már messziről látható volt. Felvonóval fel is jutottunk az építményhez. Munkálatok folynak a vár körül, ezért sajnos nem nézhettünk meg mindent, de a régi vár s a magasság így is nagy hatással volt ránk. Déva vára a XIII. században épült a Várhegyen, 1849-ben a vár lőporraktára felrobbant. Ettől kezdve műemlékként tartják számon. Folytattuk utunkat. Farkaslakán is átutaztunk, Tamási Áron szülőhelyén. Este fél 6 körül  érkeztünk meg Korondra. Este sétáltunk a faluban, s megcsodálhattuk a fazekasok szebbnél szebb munkáit. E táj jellegzetessége a székelykapu is. Szinte minden ház bejáratánál megtalálható.

Szombat reggel újból egy kalandos nap várt ránk. Először Szovátában a Medve-tó környékét jártuk be. Nevét medve alakja miatt kapta. Majd Parajdon a sóbányában töltöttünk el egy órát. Megtudtuk, hogy 1762-1942–ig kézi erővel, utána pedig (a mai napig) robbantással bányásszák az ipari sót. Lent a bányában megtekintettük a múzeumot, a kilátót, a kápolnát. Fantasztikus érzés volt a ,,só birodalmában” lenni. Ezután egy forrás vízéből ihattunk, amelyből a Nagy-Küküllő ered. Szomjunkat oltva, üvegeinket megtöltve buszoztunk tovább a Gyilkos-tó és a Békás-szoros felé. A tóhoz érve szép időnk volt, úgyhogy sétáltunk, és rengeteg képet készítettünk. Gyilkos-tó983 m tengerszint feletti magasságban található. A tó földcsuszamlás, völgyelzáródás révén keletkezett 1837-ben. A tóban konzerválódtak a fenyőfák. A Gyilkos nevet azért kapta, mert a néphagyomány szerint a hirtelen feltöltődő tóban nyájak és pásztorok lelték halálukat. A Békás-szoros a Keleti-Kárpátoklegszebb, legnagyobb szurdokvölgye. Az 5 km hosszú szurdokvölgy tektonikus eredetű, a földkéreg mozgásának hatására keletkezett. Este 7 órakor érkeztünk vissza Korondra.

Vasárnap a puliszkás reggeli után elmentünk a korondi katolikus templomba, s a szentmise után indultunk haza. Hazafelé Segesvárnál tartottunk hosszabb pihenőt. Felgyalogoltunk a várba, illetve gróf Drakula szülőháza előtt is elhaladtunk. A következő megállónk Vajdahunyad váránál volt. A vár hatalmas, sajnos nem juthattunk be, csak kívülről csodálhattuk meg.

Kisoroszra este 10 órakor érkeztünk meg. Mindenki élményekkel telve szállt ki a buszból.