Kezdőlap | Hirek > Észak-Bánság > Kónya Sándor 70. születésnapját...

Kónya Sándor 70. születésnapját ünnepelték Csókán

A kezdeményező a Kiss Lajos Néprajzi Társaság volt, amihez a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület és a Csóka Művelődési és Oktatási Központ is csatlakozott. Az ünnepséget népzene, népi játékok, valamint tudományos előadások színesítették.

Kónya Sándor énekmondóként, zenészként, néprajzkutatóként ismert. A vajdasági népdalok kutatója és értője, amit írásaival és előadásaival mutat be.

PannonRTV felvétele

Szőke Anna, néprajzkutató, elnök, Kiss Lajos Néprajzi Társaság, Kishegyes: „Kihangsúlyozom, hogy főleg tudományos kutatásokkal foglalkozik, és azon kevés emberek közé tartozik, akik zenével, mert nem csak a népzenét kutatja és a vallási énekeket, ez mellett versénekes is.”

Nem csak a Kiss Lajos Néprajzi Társaság oszlopos tagja. Csóka községben is fontos szerepet tölt be. A Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületben a kezdetektől fogva muzsikál, emellett a Csóka Művelődési és Oktatási Központ számos rendezvényén is fellép előadásaival és megzenésített verseivel.

Kiss Tóth Erika, elnök, Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, Csóka: „Azt gondolom, hogy neki köszönthetjük azt egyrészt, hogy a népzenei kultúránk ilyen gazdag az egyesületben. Kónya Sándor számunkra egy támasz. Ha Kónya Sándor és Bodor Anikó nincs, akkor nem tudom, hol tartanánk most a népdalos csoportokkal, vagy a népzenei csoportokkal, de tény és való, hogy nagyon sok segítséget nyújtott az eddigi években is számunkra.”

A szombati ünnepi műsoron Kónya Sándort kollégái, barátai köszöntötték. A gratulációk mellett ajándékokkal lepték meg a csókai származású néprajzkutatót és pedagógust.

Kónya Sándor örömét fejezte ki az ünnepség kapcsán: „Én nagyon örülök annak, hogy a közösség úgy érzi, hogy a 70. születésnapomat megünnepli, és az még külön örömet jelent, hogy ez nem egy öncélú vigadozás lesz, hanem tudományos konferencia is fűződik hozzá.”

Az ünnepségen 6 tudományos és zenével kapcsolatos témakörben tartott előadást hallhattak a résztvevők, emellett fellépett a csókai Csalogány asszonykórus népdalcsokorral és a csókai általános iskola elsős diákjai népi játékokkal.

 

Forrás: PannonRTV