Kezdőlap | Hirek > Észak-Bánság > MEZŐGAZDASÁGI ELŐADÁSSOROZAT...

MEZŐGAZDASÁGI ELŐADÁSSOROZAT FOLYTATÁSA

A Vajdasági Agrár Egyesületek Szövetségének szervezésében Kisoroszon a Torontál egyesületben Kovács József  ismertette az új tipusú (nyugati) szövetkezeti formát.

Történelmi visszatekintést nyújtott arról, hogy mi késztette az embereket, hogy szövetkezetekbe tömörüljenek.

Felvázolta a  működési mechanizmusát és szükségességét az ilyen összefogásnak, melyekkel  mezőgazdasági termelőink könyebben nézhetnek elé Szerbia Európa Únióhoz való csatlakozására.

Mindehhez szükséges hazánk jogharmonizációja az EU törvényeivel és nem kevésbé az emberek közötti kölcsönös bizalom.

 

A képzés második részében Ments András a VaTeBeT (VAJDASÁGI  BESZERZÉSI, TERMELTETÉSI ÉS  ÉRTÉKESÍTÉSI TÁRSASÁG) igazgatója a közös beszerzésre és  értékesítésre bíztatta a kisoroszi érdeklődőket. Ajánlása szerint egy gazdakör  mint civil szervezet mielőbbi  megalakítására lenne szükség, amely csatlakozna a VaTeBeT-hez, ezzel az előadáson résztvevők  is egyetértettek. Hangsúlyozta annak az európai példának a követését, ahol a közösségen belüli termelők termékeit kell vásárolni, valmint a falusi turizmus lehetőséget ad a  házi termékek értékesítésére, úgy mint a tejtermékek, savanyúság, lekvárok,pálinka, borok stb.

Az előadó fő mottója: Ha mi nem teszünk magunkért valamit, senki sem fog tenni értünk semmit!

Ments András előadásában utalt arra, hogy akik a jelen pillanatban nem foglalkoznak mezőgazdasági tevékenységgel vagy termék előállítással, attól függetlenül vegyenek részt ilyen előadásokon, mert ötletet meríthetnek.

A következő előadás témája: A tejelő kecsketenyészetek és juhászatok jellemzői, amely február 11-én Kedden 18 órai kezdettel lesz a kisoroszi Torontál egyesületben.

 

Lackó Csaba


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?