Kezdőlap | Hirek > Észak-Bánság > Nemzeti sorskérdéseink

Nemzeti sorskérdéseink

Előadás Kisoroszon

Kisoroszon november 15-én (péntek este) rendhagyó előadást tartottak a Torontál egyesület épületében a Vajdasági Magyar Civil Szövetség és a Torontál Egyesület közreműködésével. Az előadásra 35-40 személy  érkezett az Észak-közép bánáti régióból.

A megjelenteket Mészáros Izabella köszöntötte Talpai Sándor a Torontál Egyesület elnökének nevében. Bemutatta a vendégeket, Feledy Pétert a Magyar Televizió nyugdíjas szerkesztőriporterét és Monspart Saroltát, aki a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, egészségmegőrző és volt élsportoló. Az előadók a magyarországi Százak Tanácsa közhasználatú szervezet tagjai.

Az egybegyülteket Kabók Imre Kisorosz polgármestere is üdvözölte. Elmondta, öröm számára, hogy településünk otthont adhatott e előadásnak, illetve nagy megtiszteltetés, hogy magyarországi előadók látogattak el kicsiny falunkba.

Feledy Péter 40 évig dolgozott a Magyar Televizíónál. Legtöbben az Ablak című műsorból ismerhetik, melynek szerkesztője és műsorvezetője is volt. Előadásának címe Ki a magyar? Mi a magyar? Beszámolt arról, hogy genetikailag az Egyesült Államok után a magyarok a világ legkevertebb népe (Kopp Mária pszichológus adataira hivatkozva).

Példákat említett a magyarság bonyolult összetételére: Petőfi Sándor (költő), Kós Károly (építész) sem magyar szülők gyermeke. Továbbá az aradi vértanúk közül csak öt a magyar származású. Néhány írót is idézett, akik a „magyarságról” fejezték ki gondolataikat. Juhász Gyula szerint aki nagyon magyarkodik, az nem nagyon magyar. Kosztolányi oly jól ismert anyanyelvről szóló szövegét is felolvasta. Reményik Sándor pedig azt írta, a vér a semmi, a lélek a minden.

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok a sport, testmozgás fontosságáról beszélt. Hangoztatta, hogy minimum heti háromszor egy órát kell mozogni. Az idősebbeknek pedig a napi 30 perces jól eső testmozgást ajánlja. Ritka az olyan ember, aki egészséges, mindenki együtt él valamilyen betegséggel. Az a legfontosabb, hogy akarni kell ezt leküzdeni. Saját életéről, betegségéről is mesélt. A sport mindenkié! Ha sportolunk, jobb a közérzetünk, jobb a teljesítőképességünk. Az estet természetesen sporttal fejeztük be.

A házaspár előadását mindenki élvezettel hallgatta.


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?