Kezdőlap | Hirek > Észak-Bánság > „Sorsunk, hogy összetartozunk!”

„Sorsunk, hogy összetartozunk!”

A szajáni és a padéi Kolping Család tizenöt éve szoros együttműködést épített ki a németországi Hildesheim Kolping Családjával. Ebből az alkalomból hálaadó szentmisét mutattak be a szajáni Szent István-templomban.

A szentmisét ft. Tapolcsányi Emanuel prézes celebrálta. A szentbeszédében a szeretetről szólt, és nemcsak a befogadó szeretet, hanem az önfeláldozó szeretet fontosságát is hangsúlyozta. A szentmisét a Kolping Családokért ajánlotta fel, és a hívekkel együtt engesztelést kért Istentől a Kolping-mozgalomért.

A szentmise végén megáldotta a hildesheimi küldöttség Kolping-lobogóját, valamint a vendéglátók és a padéiak lobogóit is. Ezután Kéri Nikoletta gitározott, és nagy sikerrel adta elő a Kolping-dalt magyar és német nyelven. „Sorsunk, hogy összetartozunk!” — hangzott el a dalban Adolph Kolping gondolata, aki a mozgalom atyja. Tevékenysége a németországi Kölnből indult el a XIX. században katolikus legényegyletek alakításával, és mára a világ számos országában gyakorolják nemes szándékú oktató és nevelő munkáját.

Lengyel Anna, a Szerbiai Kolping Társaság elnök asszonya elmondta, megalakulásuk óta számos alkalommal találkoztak leküzdhetetlennek tűnő akadályokkal, de a hildesheimi déli körzet Kolping Családjával mindig jó volt az együttműködésük, hiszen a háttérben mindig a németországi partnerektől kapták a segítséget.

Tomity Melinda, a Szerbiai Kolping Társaság igazgatója fontosnak tartja, hogy nemzetközi kapcsolatokat építettek ki a németországiakkal, akiknek a szervezete igencsak fejlett. Nagyon sikeres volt az együttműködésük a Méhecske programmal. Így jutott el a szajáni Kolping Család méze Németországba. A Szajánban és Padén elindított Mézeskalács program itthon is olyannyira kiteljesedett, hogy Zombortól Újvidékig sok Kolping Család vesz részt ebben a tevékenységben.

Kéri Brigitta, a szajáni Kolping Család elnök asszonya elmondta, munkatársai ügybuzgó emberek, és felemelő érzés a hildesheimi testvéreikkel együttműködni. Ott ugyanis már bélyeget is nyomtattak a Szajánban készült mézeskalácsokról, és kitartóan támogatják a bánáti Kolping Családok munkásságát.

Az ünnepség agapéval ért véget, melyet a helybeli Szent István Király Kolping Család nagy szeretettel készített elő.

 

Forrás: Hét Nap