Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > "A civil szervezetek királynője...

"A civil szervezetek királynője lettünk"

A polgárőrség a civil szervezetek királynője lett. Ezt 2013. augusztus 17-én, a XIV. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Napon jelentette ki dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke. Miközben értékelte a polgárőrség munkáját, tájékoztatást adott a napi aktuális gondokról is.

Dr. Túrós András a polgárőr napon megfogalmazta, hogy a polgárőrség küldetése a bűnözés megelőzése, melynek ez a önkéntes tevékenység száz százalékosan megfelel. Beszédében kiemelte: „A polgárőrség a bűnmegelőzés zászlóvivője, elsősorban azért, mert olyan széles skálán végezzük ezt a tevékenységet, amelyre nincs példa egyetlen szervezet részéről sem. Emlékeztetőül mondanám: közterületi bűnmegelőzés, külterületi bűnmegelőzés, baleset megelőzés, katasztrófa elhárítás, a környezetvédelem, a karitatív tevékenységek, s azt gondolom, még percekig sorolhatnám azt a tevékenységet, amit a polgárőrök végeznek.”

A polgárőrök profi bűnmegelőzési tevékenységet folytatnak, s a polgárőrségen belül már kialakult egy minőségi polgárőrség, amelyre hosszabb távon számíthat a lakosság. Beszéde végeztével dr. Túrós András arra is felhívta a figyelmet, hogy a polgárőrség nemzeti értékeket teremt, és ezzel a civilszervezetek királynője lett. „Arra a következtetésre jutottam és azt gondolom, hogy ez a polgárőrség Magyarországon egy nemzeti érték, amelyre büszkék lehetünk valamennyien, sőt Magyarország és a magyar lakosság is büszke lehet arra, hogy van egy polgárőrsége, amely ilyen komoly értéket képvisel az önzetlenségével és tulajdonképpen ezzel az önzetlenséggel emelkedünk fel a civil szervezetek fölé és nyugodtan mondhatjuk sértés nélkül, hogy a polgárőrség a civil szervezetek királynője.”

Az elnök megköszönte a borsodi polgárőrök munkáját, s hozzátette, hogy ő csak felsőfokon tud beszélni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében végzett tevékenységről, hisz elmondása alapján ebben a megyében van a legnagyobb létszámú polgárőrség, itt működik a legszervezettebb polgárőrség. Dr. Túrós András, az OPSZ elnökeS ezzel nagymértékben hozzájárul a megye közbiztonságához. Borsod-Abaúj-Zemplén megye különösen fontos a számára, mert ő is Borsodban született, illetve évekig volt Szerencs rendőrfőkapitánya.

Az egységes polgárőr formaruhára is kitért az OPSZ elnöke. „Szeretnénk, ha ennek a hetvenhatezer ezer polgárőrnek egységes formaruhája lenne és nem ilyen sokszínűen, tarkán jelenjenek meg a rendezvényeken, szolgálatban sem. Az egységes formaruha már önmagában is javíthatja a lakosság szubjektív biztonságérzetét, ha az emberek pontosan tudják, hogy ki az igazi polgárőr.” Dr. Túrós András elmondta, hogy elképzelései szerint szeptembertől már csak az új típusú formaruhát lehet megrendelni a gyártóktól, az ezzel kapcsolatos döntések már megszülettek. A belügyminiszteri rendelet kiadása még késik, ennek oka, hogy az állam, a belügy még nem tudta eldönteni, hogy lesz-e forrása arra, hogy finanszírozza az új típusú formaruhát. „De addig is azért hoztuk meg ezt a döntést, hogy ha van pénze az egyesületnek, ha van pénze a polgárőrnek, ha van külső támogatójuk, az önkormányzatok vagy bármilyen más szponzor, amely támogatja az egyesületet, akkor már az új formaruhát vásárolják meg. Terveink szerint jövőre 100-150 millió forintot szeretnénk elkülöníteni a formaruha vásárlására és bevezetésére.”

Az OPSZ elnöke azt sem rejtette véka alá, hogy a polgárőr igazolványok kiadása nem olyan ütemben halad, ahogy azt elképzelték. Ezidáig harmincötezer új típusú igazolványt adtak ki, de ahogy azt megállapították, számos nehézsége van a kibocsátásnak. A visszajelzések alapján elsősorban a távolság lehet az oka ugyanis komoly terhet jelent az önkéntes munkát végzőknek az okmányirodákba való elutazás, megjelenés, hogy ott munkaidőben elvégezhesse az adatpárosítást.

forrás: radiop.hu


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?