Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > A Határtalanul program keretében...

A Határtalanul program keretében kirándulnak a diákok a nemzeti összetartozás napján

Határtalanul program Csemőben / forrás: hetihirek.huHatártalanul program Csemőben / forrás: hetihirek.hu

A nemzeti összetartozás napján, csütörtökön számos magyarországi és határon túli magyar diák és tanár indul kirándulásra a Határtalanul! nevű program keretében - hangzott el az M1 aktuális csatornán szerda reggel.

Ugron Gáspár Gábor, a programban részt vevő Rákóczi Szövetség alelnöke elmondta: a Határtalanul! már nemcsak az anyaország és az elcsatolt területek közötti kirándulásról szól, a lényeg, hogy egy határt átlépjenek a diákok, Kárpát-medence-szerte összekapcsolják a középiskolásokat. A programnak köszönhetően megismerik egymást a magyarlakta területeken élők diákok, s az egész Kárpát-medencében testvériskolai együttműködések jönnek létre, erősödnek a magyar-magyar kapcsolatok.
    A Rákóczi Szövetség már 1994 óta szervezi akcióját. Kezdetben csak néhány tucat iskolát sikerült megszólítaniuk, de most már több száz iskola csatlakozott a programhoz - mondta a szervezet alelnöke az M1 aktuális csatornán.
    Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár szombaton tájékoztatta az MTI-t, hogy a 2015/2016-os tanévben 1,2 milliárd forint támogatással várhatóan több mint 40 ezer magyarországi és határon túli magyar diák és tanár utazására lesz lehetőség a Határtalanul! program keretében. Tájékoztatása szerint jelenleg öt pályázati kiírás érhető el. Megjegyezte: a résztvevők tanulmányaikhoz kapcsolódó oktatási-nevelési jellegű és kulturális programokon vesznek részt, például egy adott témakörhöz tartozó nevezetességeket látogatnak meg.

 

MTI