Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > A Világfaluval zárul hétvégén az...

A Világfaluval zárul hétvégén az V. Magyar Világtalálkozó

Színes programokkal zárul a hétvégén az V. Magyar Világtalálkozó: a fővárosi Syma-csarnoban tartják meg a Világfalu nevű rendezvényt, amelyen egyebek mellett szabadtéri látványkonyha, egészségkonferencia, palóc lakodalom, magyar nóták közös éneklése, valamint Ázsia- és Afrika-fórum szórakoztatja a látogatókat, emellett bemutatkozik az eseménysorozat díszvendége, a Vajdaság is.

A szervezők tájékoztatása szerint a Világfalu központjában találják majd a látogatók országpavilonokat, amelyekben a különböző régiók "tűzhelyet" kapnak, ahol ismertethetik az adott régió magyar közösségeit, az ott munkálkodó magyarok munkásságát vagy akár üzleti vállalkozásaikat. Egy-egy közösségi standot kap Afrika, Ázsia, India, Ausztrália, Oroszország, Vajdaság, Horvátország és a Kárpát-medence (Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Vajdaság, Őrvidék). 

A Magyarsághíd elnevezésű teremben folyamatosan zajlanak az előadások, bemutatók, filmvetítések. A Kézműves soron például a csipkeverés, a hímzés, a szövés, a nemezelés, a fajáték-, a baba-, a mézeskalács-, a népiékszer- és a gyertyakészítés műhelytitkaival ismerkedhetnek meg a látogatók. A jurtasátorban az ősi harcművészetet mutatják be hagyományőrzők. Bárki részt vehet a népi játékokban, a Bütykölde programjain és a Gyermekuradalom rendezvényein. 

A Világfalu nagyszínpadán minden műfaj helyet kap: a népzenétől az operetten át a pop-rockig. A tíz legnépszerűbb magyar nótát különböző csoportok, együttesek előadásában hallhatja a közönség. 

Az V. Magyar Világtalálkozó május 22. óta konferenciákkal, kulturális és szórakozató programokkal várta az érdeklődőket országszerte több helyszínen. Az eseménysorozat részeként világtalálkozói csoport indult Csíksomlyóra és Madéfalvára. A díszünnepséget kedden tartották az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a Világ Magyarságáért művészeti és közéleti elismeréseket Jókai Anna író, költő, a nemzet művésze; Rúzsa Magdolna előadóművész; a Nemzeti Színház társulata; az Omega együttes; Kozma Imre irgalmas rendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke; Bánkuty Géza amerikai magyar közéleti vezető; Szakály Sándor történész és Zelei József kerékpáros békenagykövet. 

Tiszteletbeli Magyar címet kapott a kongói Irambo Raymund mérnök; a török Erdal Salikoglu orvos, népzenész, az Egri csillagok török fordítója; valamint az amerikai Stephen Spinder fotóművész, képzőművész, táncos, aki az erdélyi magyar népzenéről két fotóalbumot is megjelentetett.

Az Összefogás a Magyarságért Díjat kapott Ernszt Katalin és Nemere László, előadóművész, az ausztráliai magyarság kulturális kapcsolattartói; Gaál István mérnök, az erdélyi programok szervezője, a csángó világklubok alapítója; valamint Lovas Ilona, a kárpátaljai Világklubok alapítója. Valamennyi kitüntetett az elismerő dokumentum mellé Józsa Judit erdélyi keramikusművész Életfa-kereszt - Megmaradásunkért című alkotását kapta ajándékként.

MTI