Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Amikor egy folyamat véget ér…

Amikor egy folyamat véget ér…

…akkor veszi kezdetét egy másik. Így van ez a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség keretein belül tavaly ősszel útjára indított felnőttképzés esetében is.

Március 29-31. között harmadszor találkoztak a résztvevők és a szervezők, hogy az együtt töltött értékes perceket kihasználva tovább bővüljön a lelkes felnőttek tudástára.

A péntek este a megérkezéssel és a hétvégre való hangolódással telt, majd egy beszélgetés következett arról, hogy hogyan is tudjuk felnőttként támogatni a fiatal cserkészvezetőinket. A második nap délelőttjén a csapatalapítás, toborzás, csapaton belüli feladatok témakörét jártuk körbe és foglalkoztunk az önkéntesség fogalmával és személyes indíttatásunk megfogalmazásával. A hétvége másik meghatározó blokkja a cserkészet lelkisége volt. Kezdve a cserkészfogadalom és törvények felnőttként való értelmezésével, a bennük rejlő mélységek megtalálásával és megértésével, és folytatva a hit és a vallások sokszínűségének témájával. Mártély kitűnő helyszín volt arra, hogy Istent a természeti alkotásokban is felfedezzük, erre volt is alkalom a délutáni séta alkalmával. Az esti tábortűz meghitt hangulata zárta a napot. Vasárnap a vezetőképzés rendszeréről és fajtáiról esett szó, majd a szentmise után a hivatalos zárás következett, mellyel nem csak a hétvégét zártuk.
Ez alkalommal is bizonyosságot nyert, hogy a felnőttekben is ott él a gyerek, aki önfeledten játszik, nevet és alkot, ha erre lehetőség adódik. Ugyanakkor felnőttként, átéléssel és őszintén is tud beszélni a „világ nagy dolgairól” is.

Ezzel a hétvégével véget ért a három alkalmas program, de már most látható, hogy ígéretes következményei, származékai vannak. Több helységben megalakulhatnak vagy újraalakulhatnak a cserkészcsapatok, lelkes személyekkel bővült a cserkészközösségünk, és nem utolsó sorban nagyszerű emberek ismerték és kedvelték meg egymást.


Köszönjük a támogatást az EFOP 1.12.1. „Lépj át a határaidon!” projektnek.
Pásztor Orsolya