Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Augusztus 29. - A Magyar Fotográfia...

Augusztus 29. - A Magyar Fotográfia Napja

A Magyar Kultúra Napjához, a Költészet Napjához, a Magyar Sajtó Napjához hasonlóan kezdeményezi a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége a Magyar Fotográfia Napjának megünneplését.

Ezen a napon készült Magyarországon először, nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia). Minden fotótörténeti forrásmunka egybehangzóan állítja, hogy 1840. augusztus 29-én, a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal (1809-1869) bemutatta, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon. Ehhez hasonló nyilvános esemény korábban hazánkban nem volt. Ezért alkalmas ez a nap arra, hogy a társadalom figyelmét a fotókultúrára és egyben a fotótörténeti értékekre irányítsuk.

Ezen a napon megemlékezéseket tarthatunk a fotográfiai műemlékeknél és emlékműveknél. Ezekből ma már nem kevés található szerte az országban: Gyulán Székely Aladár szobra; Orosházán Müller Miklós állandó fotókiállítása; Szentesen Fridrich János fényirdája; Szegeden a Széchenyi tér 2.a szám alatti napfényműterem; Kecskeméten a Magyar Fotográfiai Múzeum; Kaposváron a Juan Gyenes állandó kiállítás; Egerben Kepes György múzeuma és képtára; Szigetbecsén André Kertész Emlékháza és Múzeuma; Álmosdon Nemzetközi Fotómúzeum; Budapesten Mai Manó műteremháza; Marastoni Jakab és Pécsi József emléktáblája. Nem beszélve mindazon múzeumokról, levéltárakról és könyvtárakról ahol egy, két vagy még több fotográfus életművét őrzik és ne feledkezzünk el a temetőkről, ahol a magyar fotográfia neves alkotói síremlékei előtt tiszteleghetünk, megemlékezve munkásságukról. Cél, hogy ezen a napon a fotókultúrára irányítsuk a társadalom figyelmét.

Forrás: kkmk.hu


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?