Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Az egész Kárpát-medencében kell...

Az egész Kárpát-medencében kell gondolkodni

A hazát kell újradefiniálni, hogy ne 93 ezer négyzetkilométerben gondolkodjunk, hanem az egész Kárpát-medencében - mondta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke pénteken Kaposváron, a Kárpát-medence országaiból érkezett mintegy 200 fiatal részvételével megrendezett Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) megnyitóján. Szász Jenő hozzátette: "ezért hogyha elkészül a Nemzetstratégiai Intézet programja, azt valahogy úgy szeretnénk hívni, hogy a Kárpát-haza programja".

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke hiánypótló intézménynek nevezte a kormány tavaly decemberi döntése nyomán - Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére - felállított, általa vezetett intézetet, amit szerinte már 1990-ben létre kellett volna hozni.

Az intézet küldetéseként fogalmazta meg, hogy a 21. század modern körülményei között újra definiálják "a magyar jövő lehetséges határait", s megtöltsék tartalommal. Meggyőződése - mondta, hogy ebben óriási feladatuk van a Magyar Ifjúsági Konferencia tagjainak. Azt kérte: "ezt a fajta küldetést erősítsék meg saját magukban, és ezt a fajta bíztatást adják tovább fiatalabb tásaiknak".

Szávai Ferenc, a rendezvénynek otthont adó egyetem rektora köszöntőjében az Európai Unióhoz való csatlakozástól várt reményekről szólva azt mondta, "fölsejlett, hogy ez a lehetőség arra, hogy elfelejtsük a Trianon szindrómát, ez a lehetőség arra, hogy méltóképpen támogassuk valóban azokat, akik nem Magyarország jelenlegi területén élnek, és méltóképpen tudjuk őket, értékeiket támogatni". A rektor azt mondta: bízik abban, hogy e rendezvény kapcsán, melyre tíz országból érkeztek résztvevők, a figyelem még inkább ráirányul a határon túli fiatalokra.

Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerint "a nemzetnek a határa az addig ér, amíg az embernek a szíve ellát", és ilyen értelemben az egész világon szétszóródott magyarság "egy nagy határon belül van, és ez a határ valójában nem létezik."

A helyettes államtitkár arra kérte a fiatalokat, hogy családban gondolkodjanak. "Csak akkor lesznek a Kaposvári Egyetemen újabb és újabb növendékek, ha a magyar fiatalok családban gondolkodnak, csak akkor lesz nemzetstratégiával foglalkozó kutatóintézet, ha lesz nemzet, és lesznek benne fiatalok" - fogalmazott Kiss Norbert.

A MIK résztvevői a vasárnap faültetéssel záruló rendezvényen előbb munkacsoportokban vitatják meg a fiatalokat érintő kérdéseket, az együttműködés lehetőségeit, végül egy plenáris ülésen összegzik az elhangzottakat és elfogadnak egy zárónyilatkozatot.

A Magyar Ifjúsági Konferenciát (MIK) magyarországi és határon túli fiatalok és szervezeteik képviselői 1999-ben hozták létre a Magyar Kormány kezdeményezésére. A MIK a magyarországi és a határon túli magyar fiatalok és szervezeteik fóruma, ahol képviselőik azonos alapértékek mentén gondolkodnak együtt, megismerhetik és megvitathatják terveiket, megoszthatják gondjaikat, és együttműködve valósítják meg közös elképzeléseiket. A MIK célja, hogy minél több magyar fiatal számára nyíljon lehetőség határokon átnyúló programokon, rendezvényeken való részvételre, elősegítvén a magyar ifjúság testi, szellemi, erkölcsi fejlődését.

mti


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?