Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Az Orange Alapítvány díjjal...

Az Orange Alapítvány díjjal jutalmazta a TANDEM nonprofit szervezetet

A nem formális oktatás területén végzett munkásságáért díjjal jutalmazta az Orange Alapítvány a dunaszerdahelyi székhelyű TANDEM nonprofit szervezetet, amely a díj ötéves történetében az első magyar díjazott.

Az alapítvány a társadalmi értékek növeléséért és a társadalom égető problémái megoldásáért kifejtett hosszú távú igyekezetükért díjazza minden évben a civil szervezeteket három kategóriában: a szociális befogadás, a művelődés és a közösségi fejlesztés területén. Idén a három kategóriába összesen 110 szervezet pályázott, közülük választotta ki a szakbizottság kategóriánként azt az ötöt, akik személyesen is prezentálhatták a tevékenységüket.
A művelődés kategóriában a TANDEM nonprofit szervezet is bekerült a legjobb öt közé, s a személyes prezentációk után a négytagú zsűri a 2. hellyel jutalmazta a szervezetet. A TANDEM az Orange Alapítvány Díjának öt évadában az első magyar szervezet, mely szerepelt a díjazottak között. A versenybe egész Szlovákia területéről neveztek be civil szervezetek. (A díjazottak teljes névsora az Orange Alapítvány honlapján olvasható.)
„A díj egy erős visszajelzés arra, hogy amiért a TANDEM-ben dolgozunk, ahogy azt tesszük, és amit a dél-szlovákiai régiónak nyújtunk az értékes és fontos. A díj felelősséget is ad, hogy folytassuk a munkánkat és szélesítsük azt" – fogalmazott a díjátadást követően Hodossy Katalin, a TANDEM, n. o. vezetője. Molnár Kriszta, a TANDEM egyik alapítója és trénere mindehhez hozzátette: a szakmai elismerés jelentőségét elsősorban abban látják, hogy ez által országos nyilvánosságot és figyelmet kaphat az oktatásfejlesztésben végzett tevékenységük, amelybe évek óta tartó munka eredményeként az iskolaügy rendszerének egyre több szereplőjét kapcsolják be a diákoktól a szülőkön keresztül a pedagógusképzésben részt vevő leendő tanárokig. „Rendkívül megerősítő egy olyan szakmai közeggel találkozni, ahol értékelik a rendszerszemléleti megközelítésünket, valamint azt, hogy nem lerombolni akarjuk a hagyományos iskolarendszert, hanem a nem formális módszerek és a személyiségfejlesztés beemelése által kiegészíteni, fejleszteni, inspiráló tartalmakkal megtölteni. A díjra való jelölés, a prezentációra való felkészülés és maga a díj elnyerése pedig, nem utolsósorban azt is újra megmutatta a számunkra, hogy a kreativitás és az intuíció milyen erős eszköze annak, hogy másokat is a saját ügyünk mellé állítsunk" – mondta.
A TANDEM 2009 óta kínál képzéseket osztályközösségeknek és diákönkormányzatoknak nem formális módszerekkel. A Diákhálózattal közösen megvalósított DiNaMit, azaz „Diákok, na mit csináljunk" programjukba több mint egy tucat diákönkormányzat vett részt Komáromtól egész Királyhelmecig. 2011 óta pedagógusoknak kínálnak módszertani workshopokat a nem formális módszerekből. Az elmúlt évben több mint 20 iskolában tartottak képzést osztályfőnököknek. Az osztályfőnök szerepe névvel egyetemi kurzust is tartanak a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tudományok Karán a pedagógusszakos hallgatóknak. 2013 nyarán pedig a „Pulzáló iskola" néven szülőknek és tanároknak fejlesztettek ki egy képzési programot, melynek célja a közösségi légkör erősítése az iskolában a felnőttek között is. (A szervezetről bővebben: a www.tandemno.sk oldalon olvashatnak.)
Forrás: Felvidék ma


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?