Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Az összefogás erejét ünneplik a...

Az összefogás erejét ünneplik a szegedi Dóm téren

Vajdasági cserkészek az árvízi emléknapon

A kezdetektől jelen vannak a vajdasági cserkészek a Szegedi Árvízi emléknapon, amelyet a pusztító 1879-es tiszai nagyárvíz évfordulóján tartanak meg 2004 óta a Dóm téren, amely az újabb árvizektől való megmenekülésért felépített Fogadalmi Templomról kapta nevét.

Az idei cserkésztalálkozóra közel ezren érkeztek, köztük több mint százötvenen a Vajdasági Cserkészszövetség szervezésében. A program évről évre színesedik, most szombaton kézműves foglalkozások, látványos tudományos bemutatók, városi játékok és főzőverseny várta az egybegyűlteket, délután pedig hagyományos íjászaton, kovácsoláson, hadijátékokon vetettek részt a cserkészek. A művelődési programot követően a csantavéri Pásztor Dávid rak tábortüzet, amelynek fényénél kezdetét veszi az éjszakai játékprogram.

A Szeged történelmét nagymértékben meghatározó árvíz és az azt követő újjáépítés megünneplésére Szabadkáról, Kishegyesről, Temerinből, Muzslyáról, Topolyáról és Horgosról utaztak a fiatalok, az újonnan megalakult csapatok közül pedig Kevi, Zenta és Martonos cserkészei csatlakoztak a szegedi ünnepséghez – számoltak be hírportálunknak a Vajdasági Cserkészszövetség képviselői.

A családi programok megszervezéséből is kivették a részüket a vajdaságiak, a főszervezők között van Bibok Rita és Papp Zsuzsanna szegedi egyetemisták, az ostorcsattogtatást a szabadkai 52. sz. Kosztolányi Dezső cserkészcsapat Hiúz őrse vezényli le, az íjászatot a horgosi apollón íjászkör tartja, a pénzügy munkacsoport egyik vezetője Farkas Zsuzsanna szabadkai cserkész, a délutáni nagyjátékot pedig a horgosi Molnár Norbert rendezi az idei Árvízi Emléknapon. A rendezvény fényképészei között van a kishegyesi cserkész Rózsa Viktor és csantavéri Anitics Tamás.

A hétvégén megtartott ünnepségen az együttműködés erejét megélve Szeged újjászületésére emlékeznek a cserkészek, amely a lakosság és egész Európa támogatásának és összefogásának egyik meghatározó szimbóluma.

Basity Gréta

 

Forrás: VajdaságMA