Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Bátor Tábor: önkéntesek sokassága...

Bátor Tábor: önkéntesek sokassága egy nemes cél érdekében

A Bátor Tábor idén is várja az önkéntes segítők jelentkezését. Sokan talán nem is tudják, mi mindennel is foglalkoznak a nyári táborozások alatt a gyermekekkel. Ezzel kapcsolatba is kereste meg a Felvidék.ma Brahmi Lyndát, a Bátor Tábor Alapítvány  nemzetközi program-koordinátorát.


 Röviden mutassa be a tábor programjait, a célkitűzéseit. Milyen célcsoportot szólít meg a Bátor Tábor?
2001-ben életre hívott Bátor Tábor komplex terápiás rekreációs programokat kínál daganatos, cukorbeteg, krónikus ízületi gyulladással (JIA), valamint haemophiliával kezelt gyermekek és családjaik részére.
Célunk, hogy minél több gyermeknek és családtagjaiknak biztosítsunk lehetőséget térítésmentes részvételre, ahol elszakadhatnak mindennapi problémáiktól, kikapcsolódhatnak, miközben lehetőség nyílik saját magukat megismerni, fejleszteni, társas kapcsolatokat kialakítani, mindezt egy pozitív, elfogadó és programokkal teli közegben.
A Bátor Tábor továbbá célul tűzte ki maga elé, hogy a közép-európai krónikus beteg gyerekek élményterápiás központjává váljon. 2008 nyarán szerveztük meg első nemzetközi turnusunkat, 2013-ban pedig már a 10. nemzetközi turnusunkat ünnepeltük.


-  A 2014-es szezonba milyen programokkal várják a gyerekeket?
Az idei évben összesen 6 nyári turnusba várjuk a táborozó gyerekeket, amelyek között vannak kölyök turnusok (7-13 éveseknek) és kamasz turnusok (14-18 éveseknek), illetve nemzetközi turnusok, amelybe Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból érkeznek onkológiai beteg gyerekek, turnusonként 70-en.
Az egy hetes táborokban a gyerekek különböző programokon vesznek részt, amelyeken kihívásokat és sikerélményeket biztosítunk számukra. A nappali programjaink igen változatosak, a gyerekek lovagolnak, íjászkodnak, fotóznak, eveznek, horgásznak, s emellett estenként egy nagy közös játékban vesznek részt.
Várják az önkéntesek jelentkezését. Külhoni magyarok is jelentkezhetnek cimborának?
Önkéntesekre nagy szükségünk van, hiszen minden feladatkört figyelembe véve egy magyar nyári turnusban több mint 70, míg a nemzetközi nyári turnusokban több mint 100 fős önkéntes csapat szükséges a táborok gördülékeny és minőségi lebonyolításához. Az önkéntesek sokfélék lehetnek, de van két alapfeltétel, aminek meg kell felelni: a jelentkezési határidő kezdetéig (január 1.) betöltik a 20. életévüket és beszélnek magyarul, még a nemzetközi turnusban is. A jelentkezési időszak 2014-re már megkezdődött, s egészen február 16-ig lehet jelentkezni az onkentes.batortabor.hu/ oldalon, további információ a tábor működéséről, programokról és feladatkörökről a batortabor.hu oldalon érhető el


-  Milyen feladatot kell ellátnia az önkénteseknek?  
A Bátor Táborban dolgozók mind azon vannak, hogy a gyerekek a hétköznapokba visszatérve is kamatoztatni tudják mindazt, amit a táborban elsajátítottak, vagy felismertek saját magukban és környezetükben. Nagyban hozzájárul sikereinkhez az, hogy professzionális szervezés zajlik a háttérben, kitűnő, mégis láthatatlan egészségügyi hátteret biztosítunk a turnusok alatt a gyerekeknek. A gyerekek számára minden elérhető és hozzáférhető, hiszen akadálymentes a táborhely.


Mit tekint a tábor sajátságának?
Tudatos gyógyító módszert alkalmazunk, amelyet minden önkéntes számára képzés formában át is adunk, így akár speciális figyelmet igénylő táborozókat is biztonsággal fogadunk.
Az egy hetes turnus során folyamatosan programokat biztosítunk a gyerekeknek, az önkéntesek gyerekekre való figyelme kiemelkedő.


-  Határon túlról is jelentkezhetnek gyerekek táborozásra?
Igen, az önkéntesek jelentkezése mellett most zajlik a nemzetközi turnusokba a gyerektoborzás is. Nemzetközi kamasz (13-18 éves) és kölyök (7-13 év) turnusainkba szeretettel várunk olyan külhoni magyar gyerekeket is, akiknek onkológiai diagnózisa van, vagy ebből gyógyultak az elmúlt öt évben, emellett szlovákul és magyarul is jól beszélnek. Jelentkezni a pozsonyi és a kassai gyerekkórház onkológiai osztályán keresztül lehet 2014. március 14-ig. További információ a batortabor.sk/ oldalon. Várjuk a jelentkezőket!

Forrás: Felvidék.ma


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?