Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Beszámoló a Magyar...

Beszámoló a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának tavaszi közgyűléséről

 

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség is tagja a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának (MCSSZF), amely a magyar cserkészszövetségeket összefogó fórum. A MCSSZF tavaszi közgyűlését 2018. május 4-6 között tartotta Zágrábban.

Pénteki napon a résztvevők Fiuméba látogattak, ahol megtekintették a magyar vonatkozású emlékhelyeket, épületeket és egyéb érdekességeket. Koszorút helyeztek el a Fiuméban felelhető Andrássy Gyula emléktáblájánál. A MCSSZF tavaszi közgyűlésének a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör adott otthont. A közgyűlés kezdetén Zágráb város polgármestere Bandić Milan, Novák Ádám a Magyar Nagykövetség munkatársa, Kerovec Helen Maria a Horvátországi Cserkészszövetség Főparancsnoka és az Ady Endre Magyar Kultúrkör elnökasszonya Rongojec Komor Mária üdvözölte az egybegyűlteket. A találkozó keretében megünnepeltük a zágrábi Zrínyi Miklós Cserkészcsapat fennállásának 20. évfordulóját. Ezzel egyidőben nyílt meg a zágrábi Zrínyi Miklós Cserkészcsapat elmúlt 20 évét bemutató fényképkiállítás is. A MCSSZF közgyűlés a cserkészindulóval és imával vette kezdetét. A gyűlésen elhangzottak a cserkészszövetségek féléves beszámolói, és egyéb fontos témakörökről esett szó a nap folyamán. Délután a résztvevők ellátogattak a Kincstárba, amelynek történetét Lina nővér ismertette. Vasárnap a Szent Márk templomban tartott magyar nyelvű szentmisén vettünk részt. A találkozó zárásaként a szentmise után az Ady Endre Magyar Kultúrkörben beszélgettünk a helyi magyarokkal.

A találkozón a Vajdasági Magyar Cserkészszövetséget Farkas Zsuzsanna alelnök, Szabó Hunor mozgalmi vezető és Pásztor Gábor vezetőképző vezetőtiszt képviselte. A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség oklevelet kapott a zágrebi Zrínyi Miklós Cserkészcsapattól az elmúlt 20 évben nyújtott támogatásért és együttműködésért.

 

Farkas Zsuzsanna cserkésztiszt                      

Vajdasági Magyar Cserkészszövetség alelnöke