Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Betlehemi békeláng útja - a...

Betlehemi békeláng útja - a háromnapos kirándulás összefoglalója

 

Az idei évben rendhagyó módon több napos kirándulással egybekötött program volt szervezve a Betlehemi Békeláng átadó ünnepségére. A háromnapos rendezvényen a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség 15 fővel, a Magyar Cserkészszövetség V. kerülete 13 fővel, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 13 fővel, a, a Romániai Magyar Cserkészszövetség 59 fővel, a horvátországi magyar cserkészek 15 fővel, míg a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség 30 fővel vett részt a programon. A vajdasági, a MCSSZ V. kerület résztvevői és az erdélyi cserkészek 2018 december 13-án a Parlament látogatásával kezdték meg a programot. Az országház megtekintése után Pannonhalma felé vette a társaság az útirányt, ahol a résztvevőknek lehetőségük nyílt lelkileg is felkészülni a láng átadó ünnepségre. A többnapos rendezvény cserkész keretek között volt lebonyolítva: zászlófelvonással és a szövetségek bemutatkozó csatakiálltásával vette kezdetét a programokban gazdag hétvége.

A Mustármag, egy országos, keresztény cserkész lelki nevelési munkacsoport, amelynek vezetői lelki gyakorlatot tartottak a résztvevőknek Pannonhalmán. Az est folyamán taizé és egyházi énekek csendültek fel a közösségi teremben. A Mustármag által elkészített lelki ösvényen a hideg téli tájban kiscsoportokban sétáltak végig a résztvevő cserkészek. Linz előtt Bécs volt a következő város, ahol kirándultunk. A csoport egy része péntek délelőtt meglátogatta a Schönbrunni kastélyt, amely hosszú ideig volt Ferenc József császár és családja nyári rezidenciája. A csoport másik fele városnézéssel töltötte napját. A vajdasági csoportot Wallig Mátyás, Makra Árpád, Fodor Tamás és Szalma Szabolcs cserkészek vezették körbe a városban, hogy megtekintsék a város nevezetességeit. Ez a vajdaságiakból álló csoport tiszteletét tette Széchényi István házánál is. A modern Magyarország egyik megalapítója 1791-ben született Bécsben a Herengasse ötös szám alatt. A hosszú nap után közös énekléssel, népdalozással zártuk az estét.

Szombaton reggel a hófödte úton elindultunk Bécsből Linzbe a központi láng átadó ünnepségre, ahová a bécsi magyar cserkészek is csatlakoztak. Linzben a 80.sz. Árpád cserkészcsapat cserkészei vártak bennünket. A délelőtt villám gyorsan eltelt egy rövid városnézéssel és a finom ebéd elfogyasztásával. A linzi Neuer Dóm előtt már jóval a szentmise kezdete előtt gyülekeztek a különböző nemzetek cserkészei. Az ünnepségre várva lehetőségünk nyílt elbeszélgetni más országokból származó cserkészekkel. Megfigyelhettük színes zászlajaikat, és díszes cserkészegyenruháikat. Az ünnepélyen a magyar delegáció összesen 186 fővel vett részt. A láng átadó ünnepségen a MCSSZ ICHTÜSZ és a Táborkereszt küldöttsége is részt vett. A magyar küldöttségből a zászlóvívő Széplaki Mercédesz MCSSZ Ichtüsz képviselőjeként, a könyörgés mondó Suba Orsolya az RMCSSZ-ből, míg a mécses hordozó Kobál Annna a KáMCSSZ cserkésze volt.

A betlehemi békelángot először 1099-ben hozták el lovagok a firenzei II. Orbán pápa kérésére, aki sajnos nem érte meg a láng Európába érkezését, amely három évig tartott az út viszontagságai miatt. 1986-ban egy mozgássérült kisfiú hozta el a lángot. Ezt a linzi televízió is közvetítette, felhívva ezzel a figyelmet a mozgássérültekre. A cserkészek csak később kapcsolódtak be ebbe az igazán nemes ügybe, programba. A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség három éve csatlakozott a lángot szállítók közé, azzal a céllal, hogy minél több vajdasági családhoz eljuttassák a reményt jelképező lángot. Idén Csantavéren került sor a szövetségi lángátadóra december 17-én, melyet követően számos plébániára, magyar közösségekbe, a pannon rtv-be, a Hét Nap szerkeszrőségébe, az újvidéki Európa kollégiumba, számos családhoz, és idős személyhez jutott el a békeláng Karácsony napjára. Az idei lángátadó volt az első, amelyen ilyen magas számban sikerült képviselnünk a magyar cserkészeket az egész Kárpát-medencéből. Összesen 186 fő vett rész a hétvégén, akik 6 szövetségből s számos cserkészcsapatból érkeztek. Örömünkre szolgált hogy ennyien és együtt jelentünk meg egy ilyen nagyszabású rendezvényen! Köszönjük a résztvevőknek, és a szervezőknek! Segítségetekkel több száz család Karácsonyát tettük szebbé a béke lángjával! Isten tartsa meg szokásunkat.

A háromnapos rendezvény az EFOP-1.12.1-17-2017-00009 „Lépj át a határaidon” projekt keretében valósult meg.

Köszönet:

Mustármagnak a lelki program megszervezéséért és lebonyolításáéért,

a taizé és egyházi énekek alatt a gitárosoknak a muzsikáért,

a kontingensvezetőknek és a szövetségi kapcsolattartóknak a munkájukért,

köszönet a beszerzésért felelős csoportnak az élelem beszerzéséért,

Szemerédi Tibornak (Puma) a szervezésben nyújtott segítségéért,

Szemérdi Péternek a Schönbrunni idegenvezetésért,

azon bécsi magyar közösségeknek, akik lehetőséget biztosítottak az esti alváshoz,

Budai Máriának, Gunda Leventének, és dr. Virág Andrásnak, hogy megszerzvezték és levezették az Országház látogatást,

az EFOP iroda munkatársainak a szervezésben nyújtott munkájukért,

Wallig Mátyásnak az idegenvezetésért és minden egyéb segítségért,

Makra Árpádnak, Szalma Szabolcsnak és Fodor Tamásnak az idegenvezetésért,

Tóth Zsejke Rékának (RMCSSZ), Popovics Emesének (KáMCSSZ) és Török Gabriellának(VMCSSZ) a szép képekért,

Szabó Zsaklinnak és a 80.sz. Árpád cserkészcsapat vezetőinek a linzi idegenvezetésért,

köszönet a MCSSZ-nek a résztvevők számára biztosított Scouting for boys ajándék könyvért,

és köszönet minden testvérszövetségnek, hogy csatlakoztak a háromnapos rendezvényhez, valamint köszönet mindazoknak, akik bármely módon hozzájárultak a program lebonyolításához.