Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Bővülő létszám, csökkenő...

Bővülő létszám, csökkenő pénzügyi keret

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségéhez újabb vajdasági egyesületek csatlakoztak – Növekvő nemzetközi szerepvállalás

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségéhez újabb vajdasági egyesületek csatlakoztak – Növekvő nemzetközi szerepvállalás.

A közelmúltban Budapesten megtartották a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) kétnapos közgyűlését, amelyen Pataki János elnök vezetésével ötvenen vettek részt az egész térségből. Köztük a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének (Vancsesz) három képviselője, a bácskossuthfalvi Fodor Zoltán, a zentai Juhász Béla és az adai Krizsán Vilmos, a szövetség elnöke, valamint több vajdasági nagycsaládos-egyesület és családszervezet képviselője, összesen tizenhárman Szabadkáról, Hajdújárásról, Csókáról, Zentáról, Nagybecskerekről, Muzslyáról, Erzsébetlakról és Nezsényből.

Krizsán Vilmos, a vajdasági nagycsaládosok elnöke elmondta, hogy a közgyűlésen beszámoló hangzott el a KCSSZ tavalyi tevékenységéről és pénzügyi eredményeiről, valamint elfogadták az idei munka- és pénzügyi tervet. Módosították a szövetség alapszabályzatát, meghozták a szervezeti, működési és pénzügyi szabályzatot, illetve döntöttek a 15 éves szervezet jubileumának megünnepléséről, amelyre az év második felében kerülne sor. Továbbá a lemondott Török Dénes elnökhelyettes helyére Krizsán Vilmost választották meg, akinek a megbízatása egyéves időszakra szól.

– A közgyűlésen nagyon lényeges volt, hogy jelentést tettek a nemzetközi projektum tavalyi munkájáról, mivel a KCSSZ ezután már nemcsak a magyarországi, illetve a Kárpát-medencei ügyeket képviseli, hanem az Európai Unió felé is közvetíti a családi értékeket, és részt vesz a nagy rendezvényeken. Az idei tervekről is beszámolt dr. Szabó Endre, aki eddig ezt a projektumot vezette, amelyet Márki László vett át tőle. Két olyan jelentős esemény lesz idén, amelyen a KCSSZ képviselőinek jelen kell lenniük. Az egyik: Tbilisziben május 15. és 18. között lesz a családok 10. világkongresszusa, amely elég jelentős esemény, és ezen szeretnénk képviseltetni magunkat. A másik: Rigában lesz augusztus 11. és 14. között a 8. Európai Nagycsaládos Konferencia, amely A családbarát önkormányzattól a családbarát országig és családbarát Európáig címet viseli. Mi is készítünk egy beszámolót, és szeretnénk, ha ez eljutna Rigába. Több nemzetközi konferencia lesz, köztük Trentóban és Toledóban, ahol ezt a programot folytatják. Reméljük, hogy ez a nemzetközi projektum biztosítani tudja a hozzá fűzött elvárásokat. A KCSSZ erre a magyar kormánytól külön eszközöket kap – közölte Krizsán Vilmos.

A Vancsesz elnöke szerint a közgyűlésen nyilvánvaló vált, hogy egyre bővül a KCSSZ. Az összejövetelen ötvenen voltak különböző tagszervezetek képviselői, de ezenkívül legalább ennyi egyesület, szervezet van, amely már betagosodott a szövetségbe.

– Bár bővül a szövetség, a pénzügyi keret viszont szűkül, mivel nyilvánvalóvá vált, hogy az idei évre a KCSSZ a saját működésére 15 millió forintot kap, a különböző programok megvalósításához pedig 25 millióra lehet majd pályázni. Ez is megváltozott, mivel eddig a szövetséghez pályázhattak a tagszervezetek, ezután viszont az államtitkársághoz, a családügyi és ifjúsági főosztályhoz kell majd benyújtani a pályázatot. Hamarosan megjelenik a pályázat is. Ennek az érdekessége, hogy limitálták az eszközöket, legfeljebb 1 millió forintot lehet kapni egy pályázatra. Tudjuk, hogy vannak olyan rendezvények és táborok, amelyeket 1 millió forintból meg lehet szervezni. Ha mi valóban 60-70 gyereknek akarjuk megtartani 6-7 napra a tábort, akkor összefogásra lesz szükség, illetve más források után kell néznünk – mondta a vajdasági nagycsaládosok vezetője. Hozzátette, hogy a közgyűlésen több, köztük az erzsébetlaki, a nezsényi és muzslyai szervezet is csatlakozott a KCSSZ-hez.

Forrás: Magyar Szó