Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Budapesten jártak a hercegszöllősiek...

Budapesten jártak a hercegszöllősiek és a kiskőszegiek

Minden közösség életében sokat jelent a különböző kirándulások szervezése, amelyek új ismeretek megszerzése mellett csapat-összekovácsolást is céloznak. Az év vége közeledtével a Hercegszöllősi Mihály Magyar Ifjúsági Szervezet kétnapos kirándulást szervezett Budapestre közösen a kiskőszegi táncosokkal és aktivistákkal. A budapesti Klebelsberg Kultúrkúria közreműködésével gazdag program részesei lehettek és felejthetetlen élménnyel tértek haza.

A Hercegszöllősi Mihály MISZ jövőre ünnepli fennállásának tízedik évfordulóját. Tíz év alatt az egyesület tagjai első alkalommal voltak jutalomutazás részesei, amit igazán meg is érdemeltek, hisz egész évben szorgosan tevékenykedtek a hercegszöllősi magyar közösség megmaradásának érdekében. Ugyanez vonatkozik a kiskőszegiekre, akik csatlakoztak a kiránduláshoz. November 29-én és 30-án 38 fős csapat látogatott el Budapestre. Megtekintették a Hősök terét, a Szent István Bazilikát, benne a Szent jobbot, a Mátyás- templomot, a Budai várat, a Parlamentet, gyönyörködtek a főváros panorámájában. A Klebelsberg Kultúrkúriában esti programként színházba látogattak, ahol megnézték Molnár Ferenctől az Üvegcipő című darabot. A Klebelsberg Kultúrkúria olyan intézmény, amely különböző értékek közvetítését felvállalva nagy hangsúlyt helyez a határon túli kulturális kapcsolatok ápolására. E célból a horvátországi magyarsággal is kiváló kapcsolatot alakítottak ki, amely csak kamatoztatta a kirándulás sikerességét. Bercsi Katalin, a budapesti intézmény munkatársa nagyszerű idegenvezetéssel szolgált a horvátországi magyar kirándulóknak, akik csakis elégedettségüket tudták kifejezni.
Suba Ibolya (Hercegszöllős)
- Szívmelengető érzést jelentett számomra a Bazilikában és a Parlamentben tett látogatásunk, hisz nem mindennapi esemény a Szent Korona megtekintése. Külön örülök annak, hogy együtt utaztunk a kiskőszegiekkel, így erősítettük a két település közötti jó baráti viszonyokat. Megköszönném az egyesületünk tagjainak az egész évi szorgos munkájukat, hisz ez az utazás ennek a munkának volt a gyümölcse.

Sekulić Szilvia (Hercegszöllős)
- Nagyon szép két napot töltöttünk Budapesten. Én az első alkalommal jártam e gyönyörű városban, és mint a gyerekek, ezer kérdéssel fordultam a vezetőnkhöz. Minden érdekelt. Kevés volt az az idő, amit ott töltöttünk, de akkor is rengeteget sikerült látnunk, tanulnunk, felejthetetlen élményben volt részünk. Alig várom már a következő utazást, legyen az bárhova is, mert azt hiszem, ez sokat jelent nekünk, tagoknak, mert újabb erővel és kedvvel feltöltődve kezdünk neki a következő feladatainknak.

Lakatos Lára (Kiskőszeg)
- Szép élmény volt számomra ez a budapesti utazás, amelyen nagyon jól éreztem magam. Igaz, hogy egyszer már volt alkalmam Budapesten lenni, de most először adódott az a lehetőség, hogy lássam a nevezetességeit is. Rövid idő alatt sikerült sokat látnunk, számomra a legszebb volt a Szent István-bazilika. Nagyon remélem, lesz még alkalom elmenni Pestre, hogy még jobban megismerjük ezt a gyönyörű várost.


Magyar Róbert (Kiskőszeg)
- Külön élményt jelent a számomra ez az utazás. Gyönyörködtetőek a város templomai, hídjai és a vár. Ezt látni kell. A szervezők igazán igyekeztek minden részletre odafigyelni, és ezúton is megköszönném nekik azt, hogy ilyen gazdag programot biztosítottak a számunkra. Jó lenne, ha többször lenne alkalom ilyen kirándulásra.

Lakatos Laura (Kiskőszeg)
- Először jártam Budapesten. Nagyon tetszett a város, élveztem hallgatni a történeteket a múltjáról. Sok szép helyet meglátogattunk. Nehéz kiválasztanom, mi is volt számomra a legszebb. Talán a Szent István-bazilika és a Mátyás-templom nyűgözött le a legjobban. Örülök, hogy részese lehettem ennek az utazásnak, sok mindent megtudtam e szép városról, és hogy lesz még alkalmam oda látogatni.

T.D.K.

Forrás: http://www.smu-mesz.hr