Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Civil információs nap Mórahalmon

Civil információs nap Mórahalmon

Három civil szervezet vett részt Szabadkáról és Bajmokról a június 3-án Mórahalmon megrendezésre kerülő Civil információs napon.

Szedmák Tamás a Bács-Kiskun megyei Civil Információs Centrum vezetője köszöntötte a résztvevőket és röviden ismertette a Csongrád megyében bejegyzett civil szervezetek számát és, hogy hányan tevékenykednek aktívan. Beszélt, arról is, hogy októberben várhatóak a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati kiírásai és ebben az évben több esélyük van az olyan szervezeteknek, akik eddig nem részesültek támogatásban, mert azok a szervezetek, akik három egymást követő évben pályázatot nyertek, azok most egy évet szünetelnek. A 2014-2020 EU-s pályázati ciklusra is érdemes már most felkészülni, partnereket keresni. A kiírás fő célja az EU-s versenyképesség felerősítése lesz.

Miklós Róbert Csongrád megyei területfejlesztési referens beszámolt a fejlesztési tervekről, az várható források eloszlásáról. Bemutatta a Csongrád megyei területfejlesztési programot, a gazdaságfejlesztési részdokumentumot és a formálódó vezérprojekteket. Október-november körül lesznek olyan pályázatok, amelyre magyarországi civil szervezetek is pályázhatnak.

Aranyos Katalin a határ menti együttműködésekről számolt be. 2007-2013 időszakban 450 projekt valósult meg Magyarország és Románia együttműködésével. Magyarország és Szerbia esetében Vajdasággal való együttműködésekre kell felkészülni. 2015 első negyedévében jelennek meg a pályázatok. Nagy összegű infrastrukturális fejlesztésekre várhatók kiírások. A kis projektekre, amelyek a civil szervezetekre vonatkoznak kulturális irányvonalú pályázati felhívások lesznek: turizmus-kultúra, ifjúság-kultúra, környezetvédelem. Időben el kell kezdeni tervezni és megbízható partnereket találni. Érdemes áttanulmányozni a 2007-2014 időszak pályázati kiírásait

Dr. Nagy Péter a Nemzeti Adó és Vámhivatal munkatársa ismertette az 1% -al kapcsolatos változásokat. Bemutatta a civil szervezeteket érintő adózási szabályzásokat. Szó esett még az önkéntesek alkalmazásáról és feltételeiről, a közhasznúságról és a társasági adóról.

Május és június folyamán hét helyszínen szerveznek hasonló Civil információs napokat különböző előadókkal. Június 12-én tartják meg Szegeden, ahol néhány támogatótól is érkezik előadó (Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, Nemzeti kulturális Alap, Visegrádi Alap, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő), hogy beszámoljon az aktuális pályázati lehetőségekről és feltételekről.

S. E.