Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Demográfiai tél közeleg

Demográfiai tél közeleg

"Európa az üres bölcsők kontinense. Kevés gyermekünk születik és csökken a népesség, miközben a Föld lakossága egyre növekszik." Ezekkel a mondatokkal kezdte meg a Budapesti demogáfiai Fórumot Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki a demográfiai télként is jellemezte a jelenlegi demográfiai helyzetet és a családok hanyatlását.

A háromnapos nemzetközi demográfiai fórumon összesen 18 ország politikusai és kutatói vettek részt. Az esemény Budapesten a Millenárison került megszervezésre november 5 és 7 között. A fórum célja a családokat érintő kérdésköröknek megvitatása volt, teret adott ezenkívül a népesedés- és családpolitikai eredmények bemutatásának, és a nemzetközi jó gyakorlatokhoz kapcsolódó tapasztalatcserének. Az esemény megnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy a gyermekek megsokszorozzák a szülők erejét és megsokszorozzák a család erejét, valamint jelenlétük a társadalom életében pozitív és ösztönző erő. Időskorunkban ők fognak rólunk gondoskodni, ők viszik tovább az örökséget. Gyermek nélkül nincs folytatás, és az idősek számára nincs biztonság - mondta a miniszterelnök. Litvánia, Málta, Törökország, Bulgária, Görögország és Németország szakpolitikusai is bemutatták országuk családtámogatási intézkedéseit. Ezenkívül felolvasásra került a lengyel köztársasági elnök Andrzej Duda, valamint Ferenc pápa üzenete is.

A Kárpát-medence Családszervezetek Szövetségének köszönhetően Vajdaságból összesen 72 fő részére volt biztosítva az eseményen való részvétel. A Kolibri Nagycsaládosok Egyesületéből három család és az egyesüle elnöke, illetve alelnöke vett részt a fórumon. A Budapesti Demográfiai Fórum idején, gyermekfelügyeletről és gyermekprogramokról is gondoskodtak a szervezők.

 

Gajda Nóra