Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Döntők a királyok városában

Döntők a királyok városában

A délvidéki csapat idén 20 érmet nyert a Kárpát-medencei összmagyar diákbajnokság 13. teremdöntőin

Székesfehérvár adott otthont a Kárpát-medencei összmagyar diákbajnokság teremdöntőinek, amelyet az idén 13. alkalommal tartottak meg birkózásban, asztaliteniszben, leánykézilabdában és sakkban.

Kű Lajos fő szervező szülővárosában Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, s az eseményt megtisztelte többek között Wichmann Tamás kenus világbajnok és Mocsai Lajos, a magyar kézilabdasport legeredményesebb edzője, egyetemi tanár. A város szép műsorral fogadta a fiatal sportolókat, az istentiszteletet a koronázási templomban tartották, ahol korábban 19 magyar királyt koronáztak meg, és számos királynak ez a nyugvóhelye is.

Ami pedig a délvidékieket illeti, nos, Gyólai Zoltán koordinátor ezúttal is kitett magáért, mert Magyarszentmihályról, Muzslyáról, Moholról, Adáról, Csókáról, Zentáról, Felsőhegyről, Tornyosról, Keviből, Zentagunarasról, Oromhegyesről, Magyarkanizsáról és Horgosról szervezte meg a 80 fős csapatot, amely ezúttal is szép sikerekkel öregbítette szűkebb hazánk hírnevét.

Szokásosan magas színvonalat képviseltek az adai kézilabdázólányok Kiss Sándor vezetésével, amivel kapcsolatban Mocsai azt nyilatkozta, hogy tudásuk felér akármelyik magyar kézilabda-akadémia ilyen idős csapatáéval, de odatették magukat a többiek is. Az adai lányok ugyan vereséggel kezdtek (a mindig kellemetlen gútaiak győzték le őket), de aztán beindult a gőzhenger, s a döntő mérkőzésen 16:12-re múlták felül a Dunaszerdahely csapatát. Érdekesség, hogy a Délvidékről még egy csapat helyet kapott, méghozzá az oromhegyesi Zitzer fiatal lánykái, akiket Balla László vezetett. Nekik még újnak és egy kicsit erősnek bizonyult a mezőny, így a 8. helyen végeztek, de ha kitartanak, lesz ez még jobb is.

A díjkiosztás pillanatai, balról az érmes asztaliteniszezőink (Gyólai Karolina felvétele)

A birkózók közül valamennyi versenyzőnek jutott érem, pedig ebben az évben szabadfogás volt műsoron, és csapatversenyben csak azért előzték meg őket a kárpátaljaiak, mert onnan 14 versenyző érkezett, s ők otthonosabban mozognak ebben a fogásnemben. A magyarkanizsai Fábián Ákos vezette csapat azonban így is kiválóan helytállt, hiszen 4 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzérmet érdemeltek ki. Bíróként a szintén magyarkanizsai Táborosi Áron képviselte a térségünket.

Nincs még egy olyan vajdasági versenyző, mint a sakkozó Kecskeméti Árpád. Ő az, aki minden döntőn részt vett eddig, mert még egészen pici gyerekként ült először asztalhoz, most pedig komoly fiatalemberként meg is nyerte a versenyt a középiskolások versenyében. A sakkozók esetében még egy arany születhetett volna, de ezúttal nem lépett fel a zentai Soklovački Maja, aki pedig rengeteget fejlődött az utóbbi időben.

Végül az asztaliteniszezőket is meg kell említeni, akik közül a két szentmihályi, Gyólai Brigitta és Szabó Andrea elvitte a középiskolások első két helyét, az általános iskolások mezőnyében pedig a horgosi Sulyok Ádám állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Zsinórban harmadik alkalommal nyerték meg a zentaiak a műveltségi vetélkedőt. Locki Barbara tanítványai főleg Puskás Ferenc adatainak ismeretével nyűgözték le a publikumot, s 49 pontjukat senki sem közelíthette meg.

A művelődési programról hagyományosan a csókaiak gondoskodtak. A citerások most is remek kis programot állítottak össze, s megtapsolták a kis Balunovity Annát is, aki egy verssel kedveskedett a maga bájos módján.

A délvidéki válogatott az idén összesen 20 érmet (8 arany, 5 ezüst, 7 bronz) nyert, ami megfelel az utóbbi évek „termésének”, tehát ismét a legsikeresebb különítménynek bizonyult a miénk. Kalapot kell tehát emelni a Délvidéki Aranycsapat civil szervezet és Gyólai előtt, köszönetet pedig Maksó Éva, az adai Cseh Károly Általános Iskola igazgatója érdemel, aki anyagilag is támogatta a vajdaságiak utazását, a helyszínen pedig vezérszónoka volt a csapatnak.

A délvidékiek eredményei, leánykézilabda: 1. Ada, … 8. Oromhegyes.

Birkózás, aranyérem: Berkec Dejan, Ágoston Dávid, Vuković Mario, Lengyel Kevin. Ezüst: Pék Zalán, Losonc Szabolcs, Fekete Endre. Bronz: Zónai Zsolt, Mosó Bálint, Vrábel Áron.

Asztalitenisz, általános iskolások, fiúk: 1. Sulyok Ádám. Lányok: 2. Golić Teodora, 3. Tari Tiana. Középiskolás lányok: 1. Gyólai Brigitta, 2. Szabó Andrea.

Sakk, általános iskolások: 3. Horváth Evelin. Középiskolások: 1. Kecskeméti Árpád, … 3. Nagy Alex.

Műveltségi vetélkedő: 1. Zenta.

 

Forrás: Magyar Szó