Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Dunaszerdahelyen ülésezett a Magyar...

Dunaszerdahelyen ülésezett a Magyar Ifjúsági Konferencia

A MIK Felvidéken, Dunaszerdahelyen, 2014. május 3-án tartotta meg soros rendes ülését.

Semmi sem igazolja jobban a Magyar Kormány nemzetpolitikáját, mint az a 95%-os támogatottság, amely a magyarországi parlamenti választások során a külhoni szavazatokban megnyilvánult – jelentette ki Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a MIK soros rendes ülésén.

A helyettes államtitkár a beszédében felidézte az előző kormányzati ciklusban a nemzetpolitika terén megvalósított lépéseket, hangsúlyozva az új nemzetpolitika alapjait képező jogszabályok, köztük az állampolgársági törvény módosítása, A nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvény és az Alaptörvény megalkotásának fontosságát.

Sikerült újraindítani azokat a párbeszéd-fórumokat, amelyek lehetővé teszik a folyamatos egyeztetést a Magyar Kormány és a külhoni szervezetek között – hangoztatta Répás Zsuzsanna, és fontos eredményként értékelte a külhoni magyar intézmények, és e körön belül az oktatási intézmények megerősítését.

A helyettes államtitkár a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) az elmúlt időszakban megvalósított tevékenységét is bemutatta. Kiemelte az NPKI-ben elkészült A magyar nemzetpolitika stratégiai kerete c. művet, valamint az első nemzetpolitikai tankönyvet.

Berényi József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának elnöke beszédében a tapasztalatcsere fontos helyszínének nevezte a MIK ülését. A külhoni magyar közösségek számára szükséges a továbblépés lehetőségeinek közös keresése, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy céljaik hasonlóak, azok kulcsszava a megmaradás, akkor is, ha a megvalósításukat célzó eszközök gyakran eltérőek, hangoztatta.

(MTI / Starovic Tibor)