Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Erőss Zsolt megtölti a termet

Erőss Zsolt megtölti a termet

Megemlékezés SepsiszentgyörgyönMegemlékezés Sepsiszentgyörgyön

Mint mindig. Mint minden őszi előadásán, ezúttal is szűknek bizonyult a hely a legerősebb magyar hegymászó tisztelőinek: az Erdélyi Kárpát Egyesület háromszéki szakosztályának udvarán kedd este egymást taposták azok, akik még egyszer látni akarták a Székelyföldről elszármazott, de beszámolóival rendszeresen hazatérő Erőss Zsoltot, arcát, mosolyát.

Még jó is, hogy a gyertyagyújtást nem valamilyen négy fal között szervezték meg: így voltunk újra egy légtérben azzal, aki most már a Himalájában, nyolcezer méter magasan marad mindig a mi nagykövetünk. Idősek, fiatalok, gyermekek, hegymászók és egyszerű természetjárók rótták le kegyeletüket a 45 évesen eltűnt Hópárduc – a Kaukázus ötezres csúcsait meghódítóknak jár ez a cím – és kevésbé ismert társa, a 27 éves Kiss Péter előtt, nem csupán Sepsiszentgyörgyön, hanem egyszerre 16 erdélyi városban; Kézdivásárhelyen pedig ma este vesznek búcsút tőlük (20 órától a sportcsarnok előtt). Kevés szóval, mert a teljesítményeket és a nehézségeket lebíró embert már nem kell minősíteni, ezek – a Dukrét Lajos HEKE-elnök által felolvasott méltatás szerint – „jégbe fagyva, kőbe vésve” maradnak meg az utókornak. Hűvös november végi estéken jó lett volna a Kancsendzönga s a még hátralevő két nyolcezres megmászásáról hallgatni Erőss Zsoltot, de ezentúl nekünk kell felkeresnünk őt gondolatainkkal.

Tizenhat erdélyi városban és községben gyertyagyújtással emlékeztek meg kedd este a himalájai Kancsendzönga 8586 méterese csúcsának sikeres megmászása után eltűnt két magyar hegymászóra, Erőss Zsoltra és Kiss Péterre. Egyes településeken szabadtéri megemlékezést szerveztek, más településeken többnyire olyan termekbe hívták az emlékezőket, amelyekben a székelyföldi származású hegymászó beszámolt élményeiről. Felolvasták az EKE által közzétett nekrológot és a megemlékezések némelyikén egy-egy Erőss Zsoltról szóló filmet is levetítettek.

Dezső László, az Erdélyi Kárpát Egyesület elnöke  felidézte, hogy a Mount Everest 2002-es meghódítása után Erőss Zsolt valamennyi expedíciójáról vetített képes előadássorozaton számolt be az erdélyi közönségnek, az utóbbi három évben pedig rendhagyó földrajzórákat is tartott számos erdélyi iskolában. Hozzátette: rég nem övezett EKE-rendezvényt akkora érdeklődés, mint amilyen a közösségi portálokon és más internetes fórumokon a kedd estére hirdetett megemlékezés iránt mutatkozik.

"Erőss Zsoltnak rengeteg barátja van Erdélyben és elsősorban Székelyföldön, hiszen, tudjuk, Csíkszeredában született, Orotván meg a Gyilkos-tónál nevelkedett, Gyergyószentmiklóson érettségizett. Az utóbbi évek expedícióira mindig magával vitte a székely zászlót is" - sorolta a nagy érdeklődés okait Dezső László.

Erőss Zsolt és társa, Kiss Péter eltűnését múlt szerdán délelőtt jelentették be. A két magyarnak még május 20-án, hétfőn sikerült feljutnia a Nepál és India határán található Kancsendzönga csúcsára. Ezután azonban kimerültséggel küzdöttek, és a lefelé vezető úton el is szakadtak egymástól. Az Erőss Zsolt és Kiss Péter mentésére küldött serpák később sem a 7600 méteren lévő 4-es táborban, sem a környékén nem találták őket. Azóta a magyar expedíció elhagyta az alaptábort és úton van a nepáli főváros, Katmandu felé.