Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Felemelő élmények a föld alatt –...

Felemelő élmények a föld alatt – Ajándékok a Böjte-árváknak

Fotó: Fehér Bertalan/Baptista SzeretetszolgálatFotó: Fehér Bertalan/Baptista Szeretetszolgálat

Kétezer-ötszáz cipősdobozt adott át Herczegh Anita, a magyar köztársasági elnök felesége a Böjte Csaba ferencrendi szerzetes vezette intézmények nehéz sorsú lakóinak. Szombaton a Parajdi Sóbányában, százötven méterrel a földfelszín alatt szervezték meg Erdély legnagyobb karácsonyi ünnepségét.

Tizenegy éve még Nyugat-Európából érkeztek az ajándékokkal teli cipősdobozok Magyaroszágra – az Operation Christmas Child egy angol nagymama kezdeményezéséből lett világméretű mozgalom, aki látva a világégés utáni állapotokat, összecsomagolta ajándékát egy cipősdobozba, és elküldte egy szegény gyermeknek. 2004-ben a Baptista Szeretetszolgálat vezetője gondolt egy merészet: meg kell próbálni adományozottból adományozóvá válni, és elindította a hazai dobozolást, Tízezer gyerek karácsonya néven.

A dobozok száma és minősége évről évre nőtt: már nem cukrot, lisztet vagy szárazkolbászt csomagoltak piros fényes papírba, hanem a cipősdobozokba igazi gyermekajándékok kerültek, vagyis szerethető plüssállat, írószercsomag, könyv, puzzle, baba vagy autó. A szegény sorsú kisgyerekekre gondolók komolyan vették és veszik ma is, hogy „azt adja, aminek a gyermeke is örülne”.

Egyre terjedő kezdeményezés

2010-re a főváros minden kerületében és minden megyében létesítettek gyűjtőpontot – akár többet is –, időközben számos munkahely, iskola is bekapcsolódott az akcióba, és akadt olyan bank, ahol 700 dobozt csomagoltak be a munkatársak. Tavaly már negyvenezernél is több rászoruló gyermek örülhetett az ajándéknak: kórházban ünneplő, nagycsaládban élő vagy éppen árva, tanyákon vagy kis falvakban éldegélő, fogyatékos tanuló vagy csonka családban nevelkedő, a karácsony különlegességéről alig tudó gyermek. Döntő többségük Magyarországon. Egyetlen kivétel van: Böjte Csaba nehéz sorsú gyerekei.

A nekik szánt dobozok eleinte a Malév Cipősdoboz-járatán érkeztek meg, a légitársaság leállása óta kamionnal jutnak el Parajdra, ahol Erdély legnagyobb karácsonyi ünnepségét szervezik meg a sóbányában immár kilenc éve. Idén is kétezer-ötszáz doboz kelt útra, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Maros, Kovászna és Hargita megyei házaiban nevelkedő fiataljainak örömet szerezzen. Idén illusztris vendége is volt az ünnepségnek: Áder János magyar köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita szaloncukrot és a magyar családok által bedobozolt ajándékokat adta át a sóbányában összegyűlt gyerekseregnek. A föld alatti mulatságon a házak neveltjein és nevelőin kívül környékbeli lelkészek és ifjúsági csoportjaik is jelen voltak.

Nagy szükség van Böjte Csabára

Böjte Csaba, az alapítvány vezetője betegség miatt nem lehetett jelen a rendezvényen, ám Kovács Ágnes főszervező szerint szüntelenül imádkoznak mihamarabbi felépüléséért, mert a házak lakóinak nagy szüksége van a szerzetes erejére, imájára. Mint kifejtette, az otthonok lakói immár kilenc éve ünnepelnek közösen, a találkozás mindannyiuk számára hatalmas örömet jelent. Az angyalváró során átadták az alapítvány rajzpályázatának díjait is, a legszellemesebb alkotások készítői értékes tanszercsomagokkal gazdagodtak.

Herczegh Anita többször is elérzékenyült az ünnepség alatt – elmondása szerint életre szóló élménnyel gazdagodik, aki meglátogatja a Böjte-féle házakat, és ő maga is legszívesebben hazavinné az ott megismert gyerekeket. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat alelnöke lapunknak arról beszélt, a Cipősdoboz-akciónak évről évre egyre nagyobb sikere van Magyarországon.

Idén a beérkezett dobozok száma meghaladta az ötvenezret, és a Deák téri Cipősdoboz-várnál, ahol tündérek és manók veszik át az ajándékot, sorok alakultak ki – magyarán az emberek sorban álltak azért, hogy adhassanak. Volt olyan önzetlen fiatal, aki egymaga tizenhét, ajándékkal teli cipősdobozt állított össze. A szeretetszolgálat tapasztalata szerint az ajándékozás jó hatással van a gyerekek személyiségének fejlődésére – számos pozitív visszajelzés érkezik például olyan szülőktől, akiket meglepett a gyereküktől addig még kevéssé tapasztalt lelkes önzetlenség.

Lukács Csaba
mno.hu