Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Festők világtalálkozója a...

Festők világtalálkozója a Hortobágyon

A financiális problémák ellenére is húsz művész vett részt az idei hortobágyi alkotótáborbanA financiális problémák ellenére is húsz művész vett részt az idei hortobágyi alkotótáborban

Mágnesként vonzza a hazai és külföldi képzőművészeket a Hortobágy és a Nyírség. Ezen a nyáron Hajdú-Bihar megye a gazdag művelődési programok között több művésztelepi kurzusnak is helyet adott – Vámospércs és Hortobágy is szép kezdeményezés színhelye.

A Kossuth-  és József Attila-díjas Lázár Ervin író rótta papírra: „Reggel, elindulván a világba utcai ruháival együtt mindenki magára ölti a páncéljait is. Eleve védekezni akar mindenféle tüske, bántalom ellen. De mekkora öröm, ha valaki olyannal találkozunk, akinek jelenlétében legalább páncéljaink egy részétől megszabadulhatunk!”

Az alkotók és a művészetkedvelők is így érezhetik magukat akkor, amikor megteremtődik egy-egy találkozás lehetősége – Hajdú-Bihar két települése, Vámospércs és Hortobágy is ilyen találkozások színhelye, hála képzőművészeti telepeinek. A Holló László-díjas H. Csongrády Márta fotóművész művészeti vezetőként bábáskodik e két alkotóhely felett: a Vámospércsen megszervezett Művésznők Nemzetközi Táborának és a hortobágyi Káplár Miklós Nemzetközi Alkotótábornak is vezetője. Ő az, aki által betekinthetünk e közösségek világába. Előbbi 10. jubileumát ünnepelte, utóbbi újraéledésének második évét.

Ahová jó visszatérni…

Tavaly, amikor Hortobágyon jártunk, az újjászületés és az újbóli találkozás, az újraalkotás öröme uralkodott a Káplár Miklósról elnevezett művészközösségben. Idén – leginkább úgy jellemezhetnénk – a nyugalom és a béke fuvallata volt az, amelyet rögtön megérezhettek a művészeket meglátogatók, illetve megpillantók. Mosoly volt az arcokon, és a most készített képek is arról árulkodnak: az újra megtalált vagy éppen újonnan meglelt hazában, a puszta végtelenében jó megpihenni, és hagyni, hogy a nyári színek kavalkádja megelevenedjen a vásznakon, megcsillanjanak a fotográfiákon. Az együttfestés során csaknem száz alkotást hoztak létre.

– Az elmúlt egy év a várakozás izgalmával telt. Mind az alkotók, mind a művészetkedvelők, a civil közösségek kérdezték személyesen és – miután a legnagyobb közösségi oldalra kitettem az alkotótáborban készült képeket – levélben, interneten is: lesz-e idén is tábor, jönnek-e a művészek Hortobágyra? Nagyon izgatottak voltak az emberek, nagy várakozással tekintettek a jövő felé – emlékezik vissza a Holló-díjas fotóművész. – Az újságból tudta meg például egy Amerikából Debrecenbe települt művészetbarát, hogy itt művésztelep működik, és eljött Hortobágyra, hogy lássa alkotókat, és elbeszélgessen velük. Az emberek igénylik ezeket a közösségi alkalmakat. Amikor a kollégákkal kimentünk szekerezni a pusztába, kilátogattunk a pásztorokhoz, láttuk a hortobágyi emberek arcán a mosolyt és azt, hogy jó szívvel látnak itt bennünket. Talán úgy is fogalmazhatunk: örülnek, hogy ismét helyreállt a rend.

Sajnos – ahogy H. Csongrády elmondta – idén is kevés pénzből gazdálkodott a hortobágyi művésztelep: pedig fontos lenne, hogy az anyagi terhek lekerüljenek a művészek válláról, hiszen ez számukra mindig egy közösségi alkalom, egy alkotói kiteljesedés lehetne, sokan azonban szűkös anyagi körülményeik miatt nem tudnak eljutni különböző művésztelepekre.

– Hortobágy önkormányzatának sokat köszönhetünk, hiszen vállalják az elkészült képek bekeretezését, így ezt a költséget leveszik a vállunkról. Az anyagi nehézségek ellenére azonban lelkesedünk, kedvvel dolgozunk. S én továbbra is rendíthetetlen vagyok, és amíg az időm és erőm engedi, minden évben megszervezem a Káplár Miklós Alkotótábort.

A július 8-tól 14-ig tartó művésztelep valóban országos és a magyarországi határokon átnyúló együttműködést, kapcsolat- és értékteremtést hozott létre. Magyarországot Hézső Ferenc (Hódmezővásárhely), Nagy Előd (Budapest), Horváth János (Szombathely), Bazán Vladimir (Kecskemét), Földessy Péter (Budapest), Masits István (Debrecen), Klemmné Nemeth Zsuzsa (Budapest), Mihályfi Mária (Budapest) festőművészek, illetve Szamody Zsolt (Tatabánya), Horváth Katalin (Debrecen) és H. Csongrády Márta (Debrecen) fotóművészek képviselték. Mekker Márta festőművész Németországból, Vira Varvianska, Olga Huck-Figol és Olesz Figol, Olga Piateiva, Vitalij Prizant, Anna Primakova, Sergey Biba, Orest Tsypko festőművészek Ukrajnából érkeztek. Ljudmilla Gramberger festőművész Ausztriából, Dariusz Hankiewicz fotóművész, Timur Karim és Malgorzata Dawidiuk festőművészek Lengyelországból jött.

Az alkotótábor a múlt, a jelen és a jövő színhelye is. A törzstagoknak köszönhetően – mint amilyen Földessy Péter festőművész – a múlt, a régi, sosem változó táj és emlékezet is megelevenedik. Ahogy ő maga mondta szemléletesen:  – Olyan, mintha itt a Hortobágyon megállt volna az idő – ez jó érzés, és megnyugtató.  Ám érdekes: habár nem változott semmi sem, mégis minden évben mindig valami újat talál itt az ember, valami újat fedez fel! Mindig gazdagodik az alkotó élményeinek tárháza.

A jövő művészeti élményét a Hortobágyon születő alkotások garantálják, amelyek a remények szerint hamarosan egy kiállításon lesznek láthatók.

A financiális problémák dacára is húsz művész vett részt az alkotótáborban, több törzstaggal. H. Csongrády Márta idén hét olyan alkotót is meghívott Hortobágyra, akik Vámospércsen, a Művésznők Nemzetközi Táborában is részt vettek az együtt munkálkodásban. Ez még inkább erősíti a művészek egyazon közösségbe való tartozását, az alkotás iránti elkötelezettséget, továbbá elindulhat a párbeszéd a művészek között. S a hortobágyi táj is új perspektívába kerül az újonnan érkező alkotók más-más megközelítése, látásmódja miatt. Ahogy a művészeti vezető asszony mondta: a női alkotók esetében sokkal lágyabbak a színek, az ecsetvonások és aprólékosabbak.

Női alkotás- és látásmód

A Művésznők Nemzetközi Alkotótábora idén nyáron, június 30. és július 7. között jubileumi, 10. kurzusát tartotta. A tábor 2003-ban alakult. – Az első években hét hölgy vett részt, hét nap erejéig. Lassan azonban a művészek között elterjedt az alkotótábor híre, és egyre többen jelezték részvételi szándékukat és a város számára is egyre fontosabbá vált a művésztelep – pillant vissza a kezdetekre H. Csongrády Márta művészeti vezető.  A 10 év alatt 22 művész  járt és alkotott a táborban. E közösség népszerűsége abban rejlik, hogy célkitűzéseiben folytatni, illetve felébreszteni kívánja a klasszikus festészet technikáját – mai, modern felfogásban.

S ahogyan a művészeti vezető mondja: a Művésznők Nemzetközi Alkotótábora Vámospércs jelenleg az egyetlen olyan szervezet, melyben csak nők alkotnak, és fő célkitűzése a Nyírség páratlan természeti és kulturális értékeinek megörökítése. Az igazi magyar művészet megteremtéséért összefogja a képzőművészetek ágazatait.

A hölgykoszorút idén Klempné Németh Zsuzsa (Budapest), Mihályfi Mária (Budapest), Bornemissza Vass Kató (Debrecen), Olga Piateiva (Ukrajna) Vira Varivianska (Ukrajna), Mekker Márta (Németország), és Márton Katalin (Románia), és Rácz Eliza (Románia) festőművészek, valamint Horváth Katalin (Debrecen) és H. Csongrády Márta fotóművészek alkották.

A művésznők alkotótábora fontosnak tartja, hogy tevékenységével és sorozatos bemutatkozásával emléket állítson a legjelentősebb nagybányai művésztelep női festőművészeinek. Mások között Krizsánné Csikós Antónia, Agricola Lídia, Thormáné Kiss Margit, Balázsné Csiszér Lilla nyomdokait követve tárja a közönség elé a tábor tagjainak alkotásait a sorozatos kiállításokkal.

Az idén is lehetőség volt a szabad témaválasztásra, de a legtöbben a települést, a várost igyekeztek bemutatni alkotásaikban. Cél, hogy Vámospércs utcáit, jellegzetességeit megörökítsék a művészek. S örömös látni: Vámospércs nem csupán egy helyszín, hanem egy otthon, ahol az alkotók a helyiek – a családtagok között – kiteljesedhetnek, megnyílhatnak. Idén valóban ünnep volt civilek és művészek részvételével: a Vámospércsi Vámos Fesztivál részeként megtartott zárókiállításon köszöntötték a jubiláló alkotógárdát, tortával kedveskedve az ünnepelteknek.

polgarportal.hu


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?