Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Fiatal kutatók nemzetközi...

Fiatal kutatók nemzetközi konferenciája Révkomáromban és Egerben

A TéKa, a Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és Kulturális Társulása -„Nemzet és kisebbség", március 12-13-án kétnapos konferenciát szervezett Révkomáromban és Egerben.
A Társadalomtörténeti változások a XIX-XX. században" témájú konferencia első napja a Selye János Egyetem Tanárképző Karán zajlott, ahol öt ország (Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Szerbia) 10 fiatal kutatója mutatta be tudományos eredményeit. A szakmai vezetés feladatát a SJE tanárai, Szarka László és Simon Attila történészek, valamint Miroslav Michela, a Szlovák Tudományos Akadémia kutatója látta el. Miroslav Michela, történész nagy örömmel fogadta a szervezők felkérését a konferenciára, hangsúlyozva, hogy az ilyen jellegű szakmai párbeszédek rendkívüli módon erősíthetik a a tudományos pályára készülő hallgatók szakmai fejlődését és az azonos témában kutatók kapcsolati hálójának kiterjesztését. Külön kiemelendő, hogy az eseményen a nemzetiségi kérdéseket feldolgozó szlovák és magyar anyanyelvű kutatók folytattak párbeszédet. A konferencia három nyelven zajlott, szlovák és/vagy magyar nyelvű előadások mellett angol nyelvű prezentációk is készültek.
2014. március 13-án Egerben az Eszterházy Károly Főiskola Történelemtudományi Intézete biztosította a konferencia helyszínét és a szakmai hátteret. A 14 előadóból 5 kárpátaljai mellett magyarországi, erdélyi és felvidéki doktoranduszok is bemutatták munkásságukat. Kiss László, tanszékvezető főiskolai tanár az előadások és az azt követő viták, eszmecserék jelentőségére hívta fel a figyelmet. Ezen túl biztatta a jelenlévőket, hogy az egymás munkája iránti érdeklődést a konferencián túl a jövőben is tartsák fenn. Pap József, az intézet vezetője értékelte az előadások sokszínűségét, ezzel együtt kiemelte annak előnyeit is, hogy különböző országokból érkeztek az előadók. A konferencián elhangzott előadások írásban publikált változata a szakmai vezetők által lektorált konferenciakötetben jelenik meg.
TéKa, Felvidék.ma


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?