Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Gloria Victis

Gloria Victis

A Rákóczi Szövetség második alkalommal hirdette meg 2013 őszén határon túli középiskolások számára az október 23-i diákutaztatási programot az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére.

 

A program célja, hogy a határon túli magyar középiskolások ellátogassanak egy magyarországi település magyar középiskolájához, és ott emlékezzenek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire. A program kiemelt célja az is, hogy  a látogatás során minél több közvetlen kapcsolat alakuljon ki a magyar diákok, tanárok illetve iskolák között.

A programot pályázati formában hirdette meg a Rákóczi Szövetség, amelyre bármely határon túli magyar középiskola jelentkezhetett.

A pályázat feltétele volt, hogy egy magyarországi településen működő magyar középiskolához látogasson a pályázó középiskola utazó csoportja és közös programot szervezzenek az október 23-i nemzeti ünnep kapcsán. Iskolánként egy autóbusznyi diák utazhatott a pályázat keretében, amihez a Rákóczi Szövetség 200 ezer forint utazási keretet ajánlott fel a sikeres pályázóknak.

Közel 2000 határontúli magyar diák utazhatott Budapestre az október 21-23 Gloria VIctis rendezvény keretében, melyre érkeztek Felvidékről, Erdélyből, és Vajdaságból is fiatalok. 

A középiskolásoknak történelmi vetélkedőket szerveztek, a főiskolás pedig történelemmel kapcsolatos előadásokat hallgathattak meg. Október 22-én megrendezték a fáklyás felvonulást a Duna-parton, melynek útvonala a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épületétől indulva egészen a Bem térig húzódott, ahol a koszorúzási ünnepség zajlott. A sokszínű programok alatt a határon túli fiatalok és a magyarországi fiatalok ismerkedhettek, a szervezők remélik, hogy igazán tartós batáságok és ismerettségek is köttettek ez idő alatt, valamint bíznak benne, hogy a jövőben is legalább ennyire sikeres rendezvényt tudnak megszervezni ingyenesen a résztvevők számára.


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?