Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Idén is elindulnak a székely lovasok...

Idén is elindulnak a székely lovasok Székelyföldért

Két megyét bejárva egy székely zászlót és egy tarisznyát adnak át egymásnak a lovasok, melybe minden településen egy marék föld kerül, amellyel majd a közösség fájának gyökerét táplálják. / Forrás: delyilovas.roKét megyét bejárva egy székely zászlót és egy tarisznyát adnak át egymásnak a lovasok, melybe minden településen egy marék föld kerül, amellyel majd a közösség fájának gyökerét táplálják. / Forrás: delyilovas.ro

 

Idén is elindulnak a Székely lovasok Székelyföldért. A Hargita és Kovászna megyén stafétával átvonulók a székelyföldi közösség összetartozásának jelképeként ülnek nyeregbe augusztus 14-e és 16-a között.

A Csodaszarvas Lovasíjász Egyesület kezdeményezése, két megyét bejárva egy székely zászlót és egy tarisznyát adnak át egymásnak a lovasok, melybe minden településen egy marék föld kerül, amellyel majd a közösség fájának gyökerét táplálják. Akárcsak tavaly, idén is több mint 550 kilométernyi lovaglással járják be Székelyföldet 48 óra alatt a lovasok.

Gyergyószéken 14-én fognak lovagolni – mondta Bajkó Tibor, aki Domokos Árpáddal és több segítővel közösen szervezi ezen a szakaszon a stafétát közel harminc lovas bevonásával. A Csíkcsicsóból kora hajnalban induló lovasok Marosfőn adják át reggel nyolc órakor a stafétát a gyergyóiaknak. Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós-templom előtt lesz egy váltás, majd Szárhegyet, Ditrót, Remetét, Alfalut érintve, haladnak át Csomafalván, majd Újfaluba, onnan pedig a Somlyó völgyébe, ahol stafétaváltás történik és 8 órakor Sikaszónban találkoznak az udvarhelyszékiekkel. A környék bejárása után Kovászna megyében folytatódik a lovaglás, a befejező ünnepségre vasárnap kerül sor. A szervezők mindenkit arra kérnek, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz, ugyanakkor remélik, hogy idén is a települések elöljárói fogják fogadni a székely lovasokat.

 

Forrás: Marosvásárhelyirádió.ro