Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > III. délvidéki Sajó Sándor hazafias...

III. délvidéki Sajó Sándor hazafias versmondó verseny

Csongrádi és zsámboki vendégekkel

A 3. délvidéki Sajó Sándor hazafias versmondó versenyt május 23-án tartották meg Adán a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége szervezésében. Az idén a Magyar Nemzeti Tanács nyújtott segítséget a vetélkedő lebonyolításához.

Összesen 23 versenyző jelentkezett a 4 kategóriában és végül 21-en jelentek meg. Az általános iskolás alsós kategóriában 6-an, a felsősöknél  10-en, a középiskolásoknál 4-en és a felnőtteknél Szász  Dér Renáta mondott verset Keviből, akit az értékelő bizottság   külön dicséretben  részesített.

A dr.  Molnár Csikós László , Szűcs Ilona és Mrkšić Hugyik Ella összetételű értékelő bizottság előtt 3 csongrádi, 2 felgyői, 2 zsámboki és 1 székelyudvarhelyi  szavaló lépett fel a környező országokból, illetve Ada, Kevi, Csóka, Óbecse, Topolya és Felsőhegy tanulói tartottak élményszámba menő előadásokat.

Az alsósok kategóriájában a verseny legfiatalabb résztvevője, a még óvodás felsőhegyi Rekovics Regő aratta a legnagyobb sikert. A 2. helyen  a csongrádi  Bartók Gellért, míg a 3. helyen az óbecsei  Altman Róbert végzett.

A felsősök közül a csongrádi Szikora Emese teljesítménye emelkedett ki, de a 2. helyezett zsámboki Vasas Fanni is kiválóan adta elő a verseket. A 3. helyen az adai Kiss Bence szerepelt,  míg a topolyai Katona Boglárka különdíjat kapott.

A középiskolások  kategóriájában a csókai Szabó Regina győzött és szerezte meg a jogot, hogy novemberben az ipolysági  Sajó Sándor  versmondó versenyen képviselje a vajdaságiakat. A székelyudvarhelyi  Szabó Emőke  végzett a 2. helyen, a  képzeletbeli  dobogó 3. fokára  az adai Tóth Teodóra állhatott. Az értékelő bizottság külön dicséretben részesítette Híres Klaudiát Keviből, aki rendkívüli átérzéssel adta elő a költeményeket.

Az eredményhirdetésen megjelent Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottsága elnöke is. Hajnal Jenő köszöntőjében nagyra értékelte a fiatalok és gyermekek vállalkozását, hogy olyan hazafias verseket adnak elő, amelyek a hazaszeretetre, a szülőföld tiszteletére és szívünkben hordozására ösztönöznek.

Krizsán Vilmos, a Vancsesz elnöke a díjakat átadva a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak kiemelte, hogy  a díjazottak közül  három  majd novemberben Ipolyságon,  másik három pedig januárban Zsámbokon képviselhetik  majd a vajdaságiakat az ottani szavaló versenyeken.

                                                                                                                             Velez Teodóra