Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > INDABA 2018

INDABA 2018

Az elmúlt hétvégén került megrendezésre az Ablak a valóságra – INDABA 2018 elnevezésű cserkészkonferencia, melyen a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség 5 taggal képviseltette magát. A rendezvénynek a budapesti Szent Margit gimnázium adott otthont.

A konferencián olyan témák kerültek feldolgozásra, melyeket sokszor tabukként kezelünk a társadalomban, viszont nagyon is aktuálisak, és gyermekekkel foglalkozó, gyermekeket nevelő fiatalokként és felnőttekként nagyon nagy szükségünk van arra, hogy tudomást szerezzünk róluk.

Péntek este kerekasztal beszélgetéssel indult a program, melynek témája a fiatalokat érintő veszélyek voltak. A kerekasztal beszélgetés résztvevői Pótor József (Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnök), dr. Illés Boglárka (Ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár), Mészáros Antónia (UNICEF ügyvezető igazgató) és Kiss Ulrich (SJ, menedzsment szakember) voltak.  Az estét  filmvetítéssel folytattuk, ahol a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) c. magyar filmdráma/thriller került bemutatásra, ami egy nagyon érdekfeszítő történeten keresztül olyan témákat feszeget, mint az internetes zaklatás, az iskolai erőszak, az online kapcsolatok és a kamaszkori öngyilkosság.

Szombaton nagyon sok érdekes és hasznos előadás, műhelymunka várta a résztvevőket, olyannyira, hogy olykor nehéz volt választani a lehetőségek közül. Többek között olyan rendkívül fontos témákról hallhattunk, mint pl. a gyermekjog, a cyberbullying, az influencerek, a függőségek, és a válásfeldolgozás. Ezenkívül volt lehetőségünk kipróbálni a Szociopoly nevű interaktív színházi társasjátékot, mely roppant érdekes és hatásos módon mutatja be a Magyarországon élő szegény sorsú családok mindennapi küzdelmeit, és segít abban, hogy átéljük és átérezzük helyzetüket.

Az előadók mind nagy szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakemberek voltak, mint például Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója, Dr. Zacher Gábor főorvos, toxikológus, és még sokan mások.

Mindezen túl más érdekességek is várták a programra látogatókat, mint pl. lelki folyosó, illetve filmszoba. És persze a cserkészek között oly nagyra értékelt személyes kapcsolatok ápolása és a barátkozás sem maradt el.


Pásztor Mária őrsvezető