Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Kárpát-medencei borrendek...

Kárpát-medencei borrendek találkozója Csókakőn

Egy nagyon színvonalas borrend találkozón vettek részt a lévai Reviczky Társulás képviselői június 21-én Csókakőn, a Csókakői Szent Donát Borrend szervezésében.

A borrend és a társulás baráti kapcsolatát Erdődi Orsolya borkirálynő révén építette ki még februárban a lévai Vince-pince fesztiválon, aki akkor tagja volt másik két borkirálynő társával, a móri Pfiffer Katalinnal és Magyarország 2013-as országos borkirálynőjével, Kiss Barbarával együtt a Léva és Léva környéki magyar borászok versenye szakmai zsűrijének. A Reviczky Társulás az idén már harmadik alkalommal rendezte meg a fesztivált, amely a vendégek elmondása szerint évről évre színvonalasabb és lassan már kinövi a magyar házat is...
Nagyon fontos, hogy a nagy tömegeket megmozgató, közösségépítő rendezvények kulturális hozadéka mellett a szakmaiság is helyet kapjon. Léva és környéke borászai is nagyban méltányolják, hogy egy-egy ilyen alkalommal megmérethetik hozzáértésüket, tapasztalatot cserélhetnek, megbeszélhetik a szőlőtermesztés és a borkészítés csínját-bínját egymás között. Sajnos a Lévai régió borászai borrendben még nem fogalmazták meg magukat és a borkirálynő választásnak sincs még hagyománya.
A rendezvényen a Felvidékről még a 2006-ban alapított marcelházi Szent Imre Borlovagrend is képviseltette magát.
A marcelházi, vagy a csókakői példa talán ragadós lehet, ezért is érdemes volt ellátogatni ezúttal a móri borvidék e varázslatos településére, ahol az emberek hagyománytisztelete és vendégszeretete példaértékű.
A vendégeket maga Fűri György polgármester úr, Zsipi Gyula borrendi elnök, valamint Bognár Gábor nagymester fogadta Magyarország hét különböző régiójából megjelent borkirálynő kíséretében. Sokan azt gondolhatják, a borkirálynő választás nem több egy szépségkirálynő választásnál, de elsősorban ez egy szakmai megmérettetés, ahol a borász szakma legkiválóbbjai döntik el három napos folyamatos vizsgáztatás után, ki kapja meg a megtisztelő címet.
A vendégek fogadása, a regisztráció és az igazán bőséges reggeli elfogyasztása után a kultúrház nagytermében először Csupor István néprajzkutató „Öregapám mesélt a törökről, a borokról, a csalafinta kancsókról című előadása hangzott el, majd a Csókakői Szent Donát Borrend három új tagot fogadott soraiba ünnepélyes keretek között, lovaggá ütéssel és eskütétellel, ahogyan azt kell. A Kárpát-medence minden szegletéből megjelent borrendek népes hada díszruhában, zászlókkal élőzenés kísérettel vonult a Nagymagyország térre, ahol a polgármester ünnepi beszéde után a borászok és az őket követő vendégek együtt énekelték el a székely, majd a magyar himnuszt. Útközben több helybéli pincészet fogadta illendően nagy szeretettel a felvonulókat, pogácsával, szép borokkal kínálva őket. A Dísztér melletti mezőn csikósbemutatóval ejtették ámulatba a hagyományőrzők a megérkezőket és a helyi Barkócaberkenye néptánccsoport is sikeres műsort adott. Ezután került sor a közös ünnepi ebédre a vár alatti impozáns fedett teraszon. Ebéd után a Csókakői Vár újonnan átadott kaputornya, kápolnája és hármaskapuja megtekintésére is lehetőség nyílott szakképzett idegenvezető segítségével.
A nap zárásaként a házigazdák közös szalonna- és kürtőskalácssütést iktattak be a kitartóbbak számára, aminek természetes tartozéka volt a nótás borozgatás a festői környezetben.
Forrás: Felvidék.ma


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?