Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Kárpát-medencei Magyarok Zenéje:...

Kárpát-medencei Magyarok Zenéje: koncertek több helyszínen

Folytatódik a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmMZ) koncertsorozat és adománygyűjtés a határon túli magyar településeken. Október 18-án Magyarkanizsán, 24-én Nagyváradon lesz rendezvény, a záró gálát november 8-án tartják a Pesti Vigadóban.

Mindhárom eseményen fellép Agócs Gergely és Agócs Julianna. A további produkciók sorában szerepel a Sebő együttes, Bakos Árpád és az Ethnokor, Kacsó Hanga Borbála, Pál István Szalonna és Bandája, a Nagyvárad Táncegyüttes, valamint a Borzsavári Népzenekar - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A Stereo Kft. és a Periferic Records 2001 óta szervezi a Határon Túli Magyarok Zenéje koncerteket, amelyek 2008-tól Kárpát-medencei Magyarok Zenéje néven zajlanak. Bartók és Kodály nyomdokait követve úgy gondoljuk, hogy a népzenének, világzenének is ott a helye a színházakban, fényes hangversenytermekben - mondta Böszörményi Gergely koncertigazgató, kiadó korábban az MTI-nek.

Az idei koncertsorozat szeptember 9-én indult a kárpátaljai Visken, a második helyszín 30-án a muravidéki Lendva, a harmadik október 7-én a felvidéki Dunaszerdahely volt. Az október 18-i magyarkanizsai állomást a 24-i nagyváradi állomás követi, végül november 8-án 17 órától a Pesti Vigadó dísztermében tartják a budapesti gálát. Ezen beszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, fellép Agócs Gergely, Agócs Julianna, Kacsó Hanga Borbála, a Borzsavári Népzenekar, Bakos Árpád és az Ethnokor, valamint Pál István Szalonna és Bandája. A rendezvény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, az egyházi védnök Szabó István református püspök.

"Fontosnak tartjuk azt a szolgálatot és missziót, amelynek eredményeként a Kárpát-medencében élő magyar közösségek és nemzetiségek egymással békében, harmóniában élhetnek. Ehhez egymás kultúrájának, hagyományainak és szokásainak megismerése, valamint kulturális kapcsolataink javítása és bővítése elengedhetetlen feltétel" - fogalmazott korábban Böszörményi Gergely.

A szervezők az elmúlt évek során mintegy 18 millió forint értékben adományoztak CD-ket határon túli városok könyvtárainak. Az idei, mintegy 2,5 millió forint értékű CD-adományt a Pesti Vigadóban adják át a határon túli városok könyvtárainak, az összegyűlt pénzadományt pedig Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspöknek. Az eddigi három idei koncerten mintegy 420 ezer forint gyűlt össze.

 

MTI