Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Kárpát-medencei önkéntes tűzoltói...

Kárpát-medencei önkéntes tűzoltói hálózat épül

Megalakítják a magyarok lakta települések Kárpát-medencei önkéntes tűzoltói hálózatát – jelentette be Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke szombaton, az országos tűzoltó-találkozón Pilisszentivánon. A hálózatnak tagjai lesznek a székelyföldi, a kárpátaljai, a felvidéki és a délvidéki önkéntesek is.

A magyarországi önkéntes tűzoltók VI. országos találkozójukat tartották a tűzoltók védőszentje, Szent Flórián ünnepe alkalmából. A megnyitón jelentette be a tűzoltószövetség elnöke, hogy az idén megalakítják a Kárpát-medencei magyar önkéntes tűzoltók hálózatát, amelynek tagjai lesznek a székelyföldi, a kárpátaljai, a felvidéki és a délvidéki önkéntesek is. Terveik szerint így könnyebben pályázhatnak majd uniós forrásokra, hogy aztán szakmai képzéseket szervezzenek és felszereléseiket korszerűsítsék. „Tudnunk kell egymás nyelvét, együtt kell mozognunk, együtt kell cselekednünk, ehhez pedig azonos fogalomrendszer és azonos – vagy legalábbis hasonló – szabályrendszer kell. Gondoljunk csak például egy határon átterjedő veszélyhelyzet elhárítására, amikor is különböző szituációkban, veszélyhelyzetekben ugyanazt kell cselekednünk, ugyanazt kell gondolnunk, függetlenül attól, hogy a határ egyik vagy másik oldalán vagyunk" – mondta a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke. Dobson Tibor szerint ezzel akár milliárdos forrásokhoz is juthatnak. A magyar kormány az idén 200-ról 300 millió forintra emelte az önkéntes tűzoltó-egyesületek támogatását.
Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója arról tájékoztatta portálunkat, hogy a tűzoltói hálózat felvidéki ága építésének gomdolatával már egy ideje foglalkoznak, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet biztatására, akik a Kárpát-haza program keretében az önkéntes tűzoltó testületek hálózatának építésébe bevonták a felvidéki partnerüket, a Szövetség a Közös Célokért társulást is. Szlovákiában a jól működő önkéntes tűzoltó testületek szlovák országos mozgalomba szerveződnek. Pogány Erzsébet szerint azonban a magyar, nemzeti elkötelezettségű tűzoltó nem nehéz meggyőzni arról, hogy Kárpát-medencei hálózatra is szükség van, többen a megkeresett vezetők közül úgy nyilatkoztak, hogy készek a hálózat építésére és működtetésére Felvidéken is.

Hirtv/Felvidék.ma


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?