Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Kiosztották a Külhoni Magyarságért...

Kiosztották a Külhoni Magyarságért Díjakat

 
Szent István ünnepe alkalmából idén is kiosztották a Külhoni Magyarságért Díjakat Budapesten. Idén tíz személy és szervezet kapta meg az elismerést.
 
 
Pannon RTV felvétele
 

Augusztus 20-án, Budapesten adta át a Külhoni Magyarságért Díjat Semjén Zsolt, Magyarország miniszerelnök-helyettese és Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Az elismerést olyan személyek, szervezetek valamint közösségek kaphatják meg, amelyek tevékenyen tettek a külhoni magyarság megmaradásáért. Idén Vajdaságból Horváth Emma tanárnő, a Csáth Géza Művészetbaráti Kör alapítója és vezetője kapta az elismerést a vajdasági magyar kultúra több évtizedes ápolásáért.

Horváth Emma több évtizedes munkája megkerülhetetlen jelentőséggel bír az egész vajdasági magyar közösség kulturális értékeinek és nemzeti összetartozásának megőrzése terén – hangzott el a budapesti eseményen. Horváth Emma a díjátadó után elmondta, nem számított az elismerésre.

Horváth Emma, díjazott: „Nem vagyok híján a díjaknak és az elismeréseknek, mondom ezt minden önteltség nélkül, mert úgy szoktam számon tartani, hogy ezt kaptam Szabadkától, ezt kaptam Újvidéktől, ezt a Magyar Versmondó Szövetségtől. Ez egy olyan díj, ami mindez átfogja, legalábbis én így fogom fel, hogy mindezt átfogja.”

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint Horváth Emma személyében a legjobb helyre került a Külhoni Magyarságért Díj: „Alkalmasabb helyre elismerésként nem érkezhetett volna díj, mint a tanárnőnek. A tanárnőnek, a versmondásnak, az irodalom népszerűsítőjének, aki úgy terjesztette a szép szót a Délvidéken, hogy annak kisugárzása az egész Kárpát-medencében, ahol magyarul beszélnek, eljutott. Büszkék vagyunk a tanárnőre, büszkék vagyunk arra a munkára amit elvégzett, és gratulálunk a díjhoz.”

Potápi Árpád János kiemelte, a díjazott személyek és szervezetek mind az anyaországi, mind a külhoni magyarok számára példaként szolgálhatnak: „Öröm számunkra, hogy amikor a díjazottakat látjuk, akkor mindannyian büszkének érezhetjük magunkat, hiszen ezek a szervezetek vagy személyek, akik a pályájuk során olyat tettek le az asztalra, amit, úgy gondolom, hogy hallgatni is felemelő, nemhogy évtizedeken keresztül ebben tevékenykedni.”

Akkor vagyunk hűségesek Szent István örökségéhez, ha az ország- és nemzetépítésben mindenki részt vesz a saját területén – mondta Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese. Hangsúlyozta: a külhoni magyarság ekkora támogatást még nem kapott az anyaországtól mint most. Hozzátette, ez a segítség mit sem érne ha a külhoni magyar személyek és szervezetek a támogatásokat nem töltenék meg magyar élettel.

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, Magyarország: „A külhoni magyar díjazottak őrhelyei a magyar nemzetépítésnek, és hogy úgy fogalmazzak, kis Szent Istvánként építik a nemzetet ott, ahol vannak. Van aki kultúrházat épített, van aki megszervezte a magyar állampolgárságnak a kiadását, van aki művészi teljesítményével, van aki politikai teljesítményével polgármesterként, az ottani magyarság értékeinek megőrzése, a város felvirágoztatását tűzte ki célul. Tehát nagyon sokszínűek az érdemek, figyelünk arra mindig, hogy ez valóban mindig így is legyen, hogy az élet minden területe elismerésre kerüljön.”

Idén díjat kapott Bíró Mária és Bíró Árpád, a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon vezetői, Furu Árpád építészmérnök, Lőcsei József, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége isztriai alapszervezete elnöke, Korpás Éva énekes, Péter Ferenc, Szováta volt polgármestere, Maros Megye Önkormányzatának elnöke, Szomi Ilona tanár, Tófalvi Éva sportoló, valamint a Nyugat-Kanadai Magyar Néptánc Fesztivál és a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség is.

 

Forrás: PannonRTV