Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Kiscserkészek a nagy DÖNTŐN

Kiscserkészek a nagy DÖNTŐN

Az erdélyi Nagykárolyban vendégeskedtek a kárpát-medencei magyar cserkészszövetségek legjobb őrsei az elmúlt hétvégén. Egy hosszú mondat végére került most pont, azaz egy régóta tartó vetélkedő utolsó állomása volt ez. Az ÖSSZE-SZÖVŐ (Összmagyar Szövetségi Vetélkedő Őrsöknek) egy cserkész vetélkedő, amely a cserkész kiscsoportok, őrsök versenye. December óta minden hónapban egy több pontból álló feladatsort kellett teljesíteni, így gyarapíthatták a pontjaikat. A télen elvégzett feladatok pontjait a döntőn tudták tovább növelni, amelynek végén három korosztály kilenc őrse állhatott fel a Kárpát-medence képzeletbeli cserkészdobogójának valamelyik lépcsőjére.

A vajdasági cserkészeket két kiscserkész őrs képviselte. A temerini Nád, illetve a martonosi Oroszlán őrs. A borongós pénteki napot nagy részét egy kisbuszban töltöttük. Várakoztunk az egyik és várakoztunk a másik határon is. Amikor már nagyon elgémberedett a lábunk akkor pedig a két határ között szaladgálós játékokat játszottunk, ami igen közel áll a kiscserkész lélekhez. Pénteken késő este érkeztünk Nagykárolyba. Első pillantásra nem volt túl szimpatikus, de másnap, amikor már felkelt a nap többet láthattunk belőle és egy nagyon szép várost pillanthattunk meg magunk körül. A nap nagy részét a kastélyparkban töltöttük, ahol a döntő zajlott. A szervezők a honfoglalás korába röpítették vissza a résztvevő őrsöket, akiket a hét törzs különböző próbák elé állított. Voltak helyszínek, ahol a földrajztudásból kellett számot adni, máshol a cserkészek ügyességét tették próbára, de voltak erőpróbáló, cserkésztudással és történelemmel foglalkozó állomások is. A vetélkedő a késő délutánba nyúlva ért véget. A testben és lélekben megfáradt őrsök egy ökumenikus istentiszteleten adtak hálát az elmúlt napért és a mögött hagyott dolgos hónapokért. Az istentisztelet végén minden őrs átadta az otthonról hozott ajándékát egy másik őrsnek, de a legizgalmasabb pillanatok még hátravoltak. Az eredményhirdetést tűkön ülve várta kicsi és nagy. Mindenki együtt örült, hiszen a rendezvényen mindenki elmondhatta magát, hogy nyert valamit. Elkoptatott fordulat, hogy nem a győzelem, hanem a részvét számít. A vetélkedő célja elsősorban az, hogy az őrsöket jobban összekovácsolja, közös kihívások elé állítsa őket, amelyet együtt leküzdve erősödik az őrsi szellem. Így nem számít, hogy a végén melyik őrsök lettek a legjobbak, hiszen mindenki részese volt egy nagy kalandnak, ahol megismerkedhettek más cserkészekkel, új kihívásokat teljesítve tanulhatták meg, hogy cserkésznek lenni nagyon jó, az őrssel közösen pedig a legjobb.

A nap utolsó eseménye a nagykárolyi cserkészcsapat szervezésében lezajlott esti stratégiai játék volt. Itt mindenki kedvére futkározhatott és ha elég ügyes volt kipukkanthatta mások lufiját, így megszerezve a másik világító pálcikáját. Vasárnap a szentmise után indultunk útnak és pár óra utazás után ismét itthon voltunk. Hogy elmeséljük az itthoniaknak, hogy mennyi mindent láttunk és átéltünk és, hogy az ÖSSZE-SZÖVŐ a cserkészekért és az őrsökért van így reménykedünk benne, hogy a következő alkalommal sokkal több cserkész vesz részt a vetélkedőn.

 

Pásztor Gábor st.

ÖSSZE-SZÖVŐ vajdasági felelőse