Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Küldöttgyűlés Budapesten

Küldöttgyűlés Budapesten

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Budapesten a Tomori Pál Főiskola dísztermében tartotta meg őszi közgyűlését október 25. és 27. között. A közgyűlésen a Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) elnökségének tagjai, illetve irodavezetője is részt vett.

A megjelenteket, akik az ország minden tájáról érkeztek, valamint a vajdasági KÉK képviselőit pénteken dr. Osztie Zoltán atya, a KÉSZ országos elnöke köszöntötte. Dr. Schöpflin György EP képviselő, a politikatudományok doktora (fő kutatási területe a politikaelmélet, ezen belül a nacionalizmus, a nemzeti mivolt, illetve a nemzeti kisebbségek kapcsolatrendszere, valamint a posztkommunizmus) tartott igen tartalmas előadást EU és Magyarország címmel, a Védelem- és Biztonságpolitikai Albizottságnak (SEDE); továbbá az EP Albánia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Montenegró és Koszovó delegációjának tagjaként Szerbia Uniós csatlakozási helyzetét is említve.

Szombaton a nap a budatétényi Szent István-templomban szentmisével kezdődött, amelyet dr. Osztie Zoltán mutatott be, majd a napirendi pontok feldolgozása következett. Elnöki beszámolót a KÉSZ országos elnöke mondott. A következő év a Remény Éve lesz, a KÉSZ jelenléte a közéletben is hatványozottan fontos. Ehhez öntudattal, önbecsüléssel, küldetéstudattal kell részt venni a történésekben a nemzet érdekében.

Az alapszabály módosításának elfogadása után az országos programok megvitatása következett, a szervezet negyed évszázados fennállásának jubileuma tematikáját és színhelyét is meg kell határozni. Délvidéki zarándoklatok vannak többek közözött tervben, amelyhez a KÉK-kel egyeztetett program szükséges.

A KÉK–KÉSZ együttműködés idei eredményeit Szabó Károly, a KÉK elnöke méltatta, kiemelve a Vajdaságba utazó KÉSZ-tagok, illetve helyi csoportok látogatását, az igen sikeres Hitismereti napokat, amelyeken más színhelyen és más alkalmakkor is magyarországi remek előadók vettek részt. A KÉSZ a tavaszi küldöttgyűlését Szabadkán tartotta meg. A KÉK által szervezett Barátkozási napon magyarországi előadók is részt vettek. Sikeres volt a máriapócsi zarándoklat.

A küldöttgyűlésen a továbbiakban a médiaképzésről, a Mária Rádióval, valamint az Új Emberrel történő kapcsolatfelvételről esett szó, majd a helyi csoportok is beszámoltak munkájukról. Beszámolóikhoz kapcsolódva a KÉK tagjai a Vajdaságban előadó magyarországi előadók eredményességéről szóltak, és azok bemutatásáról a vajdasági média által.

Szombaton este került sor a budafoki Borváros megtekintésére és a bankettre, amelyen Szent Adalbert-díjat és Csanád Béla-díjat adták át. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége minden évben odaítéli a Szent Adalbert-díjat azoknak a közéleti személyiségeknek, akik a nemzet érdekében, keresztény elkötelezettséggel, kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Ezúttal a díj Lezsák Sándor írót, költőt, országgyűlési képviselőt illette.

Csanád Béla-díjat a Martinovics házaspár kapott. Ezt a szervezet alapítójáról elnevezett elismerést minden évben olyan KÉSZ-tagnak adományozza az elnökség, akik sokat tesznek az egyesületért.

A közgyűlés eseménysorozata a vasárnapi szentmisével zárult, amit a harmincnál több ministráns jelenléte tett még ünnepélyesebbé.

Szilágyi Edit

Forrás: Hírvivő