Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Különleges kiállítás a...

Különleges kiállítás a magyarokról a Magyarság Házában

A Magyarság Háza budai Szentháromság téren | Fotó: egyker.blog.hu A Magyarság Háza budai Szentháromság téren | Fotó: egyker.blog.hu

Magyar növény- és állatfajok, a tíz legszebb magyar szó, Kárpát-medencei ásványvizek, történelmi viseletek, Rubik-kocka – világhírűvé vált magyar nevezetességek. A tárgyak a Mi, magyarok elnevezésű kiállításon tekinthetők meg a Magyarság Házában.
A belépőket Kosztolányi Dezső tíz legszebb magyar szava fogadja a Mi Magyarok nevű kiállításon. A látogatók hét tudományterület magyar nevezetességeit ismerhetik meg a több mint ezerhétszáz négyzetméteren: növény- és állatfajokat, ásványokat, tudósportrékat, épületeket, de a modern technika eszközeit is bevetették: számítógép segítségével ki lehet rakni az ország tortáját, vagy hatalmas kivetítőkön lehet belenézni olyan filmekbe, amelyeket nagy magyar írók művei alapján készítettek.

Csibi Krisztina igazgató azt mondta: a kiállítás „identitás-erősítőnek” készült. „Az üzenete az, hogy amiért jó magyarnak lenni, amire büszkék lehetnek, és mit adott a világnak és mit ad ma a világnak a magyarság” – fogalmazott.

Semjén Zsolt arra hívta fel a figyelmet: a magyarság legnagyobb baja, hogy nem szereti eléggé önmagát. Évtizedeken, évszázadokon át politikai megrendelésre próbálták belesulykolni, hogy bűnös nemzet. A miniszterelnök-helyettes azt mondta: ezért meg kell teremteni a nemzeti önbecsülést.

„Egy létszámában kis nép számára akkor van megmaradás, hogyha minden tagjában benne él az a tudat, hogy érdemes és büszkeség ehhez a nemzethez tartozni, mert a mi őseink, a mi nemzettársaink a történelemben és a jelenben nagyszerű dolgokat műveltek” – mondta a miniszterelnök-helyettes.

A kormány több mint hétszázmillió forinttal támogatta a Látogatóközpont létrehozását, az MTVA pedig archív felvételekkel, mozgóképekkel, fotókkal járult hozzá a kiállítás anyagához.

A tárlat október 23-ától látogatható a Magyarság Házában, ebben a hónapban ingyen.

Forrás: www.hirado.hu