Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Magyar Cserkészszövetségek májusi...

Magyar Cserkészszövetségek májusi online fórumgyűlése

 

A Magyar Cserkészszövetségek Fóruma (Továbbiakban: MCSSZF) hagyományainak megfelelően a tagszövetségek a májusi közgyűlésére készültek. A kialakult rendkívüli helyzet miatt az Erdélyben tervezett májusi közgyűlés a világhálón valósult meg. A rendhagyó gyűlésre 2020. május 7-én került sor.

A MCSSZF fennállása óta minden évben két alkalommal tartott személyes tanácskozást valamely tagszervezeténél. Minden egyes közgyűlés alkalmával más-más tagszövetség volt a házigazda. Ha csak az elmúlt öt év gyűléseinek helyszíneit nézzük, akkor körbejártuk a Kárpát-medencét Csíkmadarastól, Munkács, Muzslya, Zágreb, Diósjenőtől Alsódobokig. A világon végig söprő koronavírus-járvány miatt azonban a megszokottaktól eltérően online tanácskozás valósult meg május elején. A tanácskozáson részt vett a Kárpátalajai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ), a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ), Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ), Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS), Romániai Magyar Cserkészszövetség (RMCSSZ), Vajdasági Magyar Cserkészszövetség (VMCSSZ), Horvátországi Magyar Cserkészszövetség (HMCSSZ) és a MCSSZF Alapítvány képviselői.

Beküldésre kerültek a tagszövetségek és az Összmagyar Cserkésziroda beszámolói. A beszámolók elfogadása után egyeztettünk a 2020 januárjában tartott vezetőképzési konferencia eredményeiről és a NEK2020 cserkész kontingens tevékenységéről és további terveiről 2021-re. A megváltozott körülményekhez alkalmazkodva megtartott Kárpát-Medencei Össze-Szövő Vetélkedőről is szó esett a tanácskozáson.

Az online közgyűlés egyben tisztújító közgyűlés is volt, melyben MCSSZF elnök, alelnök és ÖCSI igazgatót is választottunk. A régi-új elnök Lendvai-Lintner Imre cst., aki egyben a diaszpóra képviselője is, az alelnöki poszton az erdélyi Bálint Lajos Lórántot cst.-t a felvidéki Gál Erik cst. váltotta, az új ÖCSI igazgató dr. Virág András cst.-t követően Bedekovics Péter cst. Köszönjük az eddigi tisztviselők áldozatos munkáját és egyben üdvözüljük az új tisztségviselőket és eredményekben gazdag elkövetkező három évet kívánunk.

A MCSSZF tanácskozás mellett 2020. május 9.-én szombaton szakmai ülésen is részt vettek a fentebb felsorolt tagszövetségek vezetői. A online tartott szakmai gyűlésen az alapszabály módosításával kapcsolatos kérdések kerültek górcső alá. Ennek folytatásaként május folyamán még egy online tanácskozás lesz a témában megtartva.

Örömmel tölt el, hogy a megváltozott helyzet ellenére is sikeres volt a tanácskozás és tovább folytatjuk a megkezdett cserkészmunkát.