Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > MaKCseV-SZÖVŐ döntő Segesváron

MaKCseV-SZÖVŐ döntő Segesváron

Május 19-én, hajnali 1 órakor kezdetét vette a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség négy őrsének utazása Segesvárra a MaKCseV-SZÖVŐ országos döntőjére. A határátlépés minden gond nélkül megtörtént, és már hajnalodott az erdélyi hegyek mögött, amikor a cserkészek végre zavartalanul alhattak egy kicsit.

Délelőtt 9 órakor megérkeztünk utazásunk első állomására, Vajdahunyadvárába. Ez a vár a Hunyadi és Szilágyi családok tulajdonát képezte, sok tárgyi bizonyíték, régi címerek, zászlók, iratok is bizonyítják ezt. Miután a vár minden termét körül jártuk és gyönyörködtünk a kilátásban, tovább folytattuk utunkat Gyulafehérvárra, ahol a helyi Szent Ferenc Alapítvány házában ebédeltünk finom galuska levest és pityókás laskát. Köszönet Emesének és Tímeának a kedves vendéglátásért. Ebéd után a magyar királyok temetkezési helyéül szolgáló várat is felfedeztük. A remek állapotban lévő építmény és környéke lenyűgöző látványt nyújt.

Segesvárra, ebbe a remek hangulatú városba este fél 9 környékén érkeztünk meg. Egy kellemes esti séta vezetett a szálláshelyünkig, egy iskola tornaterméig. A sokszemélyes hálószobánkat nagykárolyi és szilágysomlyói cserkészekkel osztottuk meg. Vacsora, tisztálkodás és a másnapi teendők egyeztetése után, sor került némi izgatott esélylatolgatásra a döntő kimenetelét illetőleg. Mivel a jó teljesítményhez összeszedett és kipihent őrsökre van szükség, mindannyian aludni tértünk.

Május 20-a, a verseny napja. Fél 11-kor hivatalosan is kezdetét vette a döntő. 34 őrs és a segítők lelkes csapata sorakozott fel a megnyitóhoz. Minden őrs kapott egy térképet a Segesvár váráról, a játék helyszínéről, és egy borítékot, amely negatív tulajdonságokat tartalmazott. A vár elvarázsolt helyszíneket rejtegetett magában. A vetélkedő őrsök a Tündérek kertjében, a Boszorkányok erdejében, a Lovagok bástyáján, a Varázs lépcsőn, a Virágos mezőn jártak. Minden helyszínen furfangosabbnál furfangosabb próbákat kellett kiállniuk, melyek során segítőkészségüket, bátorságukat, tudásukat, összetartásukat kellett bizonyítaniuk. A sikeresen teljesített feladatok után az őrsök egy-egy rossz tulajdonsága jótulajdonságra cserélődött.
Délután fél 6-kor sor került az eredményhirdetésre. Minden résztvevő őrs kapott egy elismerő oklevelet, a győztes csapatok pedig csatakiáltások közepette vehették át ajándékaikat.

Számunkra, vajdaságiak számára még hátramaradt egy Erdély szép hegyei között töltendő nap, amely többek között magába foglalt egy erdő szélen elfogyasztott reggelit, és egy síksági emberek számára szokatlan emelkedésű sétát Déva nevezetes várába.

Életre szóló élmény volt ez az utazás, jó volt meglátogatni erdélyi cserkésztestvéreinket és összemérni őrseink erejét.
Köszönet a képekért Romoda Zsókának, Úri Szűcs Rékának, Pásztor Orsolyának, Antal Istvánnak (Kacsa).
Külön köszönet Máthé Zsolt segesvári cserkésznek a sok-sok segítségért és a szállásért. Köszönet Maxim Orsolyának a gyulefehérvári ebéd leszervezéséért.
Köszönet a MaKCseV-SZÖVŐ verseny minden főszervezőjének és segítőjének a verseny megszervezéséért. Nagy öröm volt számunkra, hogy az idén a vajdasági cserkészek is részt vehettek a vetélkedőn, reméljük lesz folytatása. 

Pásztor Orsolya st.

 

További képek a versenyről a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség Facebook oldalán tekinthetők meg.