Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Nagyszarva: Iskolamentő mozgalom...

Nagyszarva: Iskolamentő mozgalom bontakozik ki!

Nagyszarván jótékonysági koncertet szerveztek február 5-én, a kis létszámú magyar iskola megmentése érdekében. Az esemény azonban több lett, mint egy hangverseny: iskolamentő mozgalom első állomása, példa a többi közösségnek, ne hagyjuk szó nélkül a hatalom érzéketlen törekvéseit.
A rendezvényt Nagyszarva önkormányzata és az iskola pedagógusai és a szülői szövetség szervezte, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének, a környék községeinek, önkormányzatainak és számos helyi vállalkozónak a támogatásával. A színpadra kifüggesztett mottó ezt hirdette: „...megmaradásunkért fogjunk össze, tegyünk végre magyar a magyarért!"
Zsúfolásig megtelt a nagyszarvai kultúrház: az iskola diákjainak, tanárainak, a szülőknek a támogatására a helyi lakosok mellett hazajöttek sokan az iskola volt diákjai, tanárai közül, és eljöttek nagy számban olyanok, akik nem jártak a nagyszarvai iskolába, nem lakosai a falunak, a közelebbi és tágabb környékről érkeztek, hogy egyetértésüket fejezzék ki a nagyszarvaiakkal. A nézőtéren ült a közéletünk számos ismert személyisége: politikai és társadalmi szervezetek vezetői, polgármesterek, parlamenti, megyei és helyi képviselők. Ott voltak a pedagógusszövetség, a szülők szövetsége, a cserkészszövetség vezetői, és számos más intézmény és szervezet képviselője. Ott voltak a közel háromórás hangversenyen, mert tudják, hogy valamit tenni kell, nem várhatjuk tétlenül az iskolák kapuinak bezárását.
Nagyszarván azzal emelik fel a szavukat a több mint százéves iskola hatalmi erővel történő megszűnése ellen, amit tiszta szívből nyújtani tudnak: diákok, pedagógusok, az iskolából kikerült, sikeres pályát járó zenészek, színészek műsort adtak, hogy megmutassák, a faluban, az iskolában van erő, van lélek, ami a hatalom arroganciáját is legyőzheti.
Horváth Jenő polgármester és Lelkes Edit iskolaigazgató asszony arról szóltak az egybegyűltekhez, milyen kálváriát járnak azóta, hogy az oktatási minisztérium tudomásukra hozta, a jelenlegi diáklétszám miatt (összesen 94 gyermek látogatja a teljes szervezettségű iskolát), az elfogadott oktatási törvény-módosítás értelmében, az iskola megszűnésre van ítélve 2015-től.
Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke nehezen talált biztató szavakat, hiszen az az érv, hogy egy iskola szellemi központ, szíve és lelke egy falunak eddig sem ért el a törvényeket alkotók füléig, minden a gazdaságosságról szól, a költségvetés hiányának lefaragásáról, és nem az emberről, mondta a pedagógus szövetség elnöke, Nagyszombat megye képviselője.
A műsor sok-sok olyan pillanatból állt, amikor a közönség lelkét melengette a szép szó, a tenni akarás. Az iskolának lelkes diákkórusa van, és azon kevés intézmények közé tartozik, ahol az egész tanári kar összeállt egy alkalmi kórussá. A dalok, amelyeket a diákok és tanárok énekeltek, mind egytől egyig nemzeti elkötelezettségről, az anyanyelv megtartásáról szóltak.
A jótékonysági koncert ötlete Botló Judit tanárnőtől származik, akik a diákokból álló Harangok éneklő csoportot vezeti, és a kollégáit is rávette a közös éneklésre. Lelkes Edit igazgatónő köszönetet mondott neki és minden szereplőnek, aki a programban szerepet vállalt: Hlivák Dalibor sikeres sportoló verset mondott, Kovács Koppány és ifjabb Derzsi György ismert rockoperákból énekelt részleteket, Derzsi Réka szavalt, Kollár Katalin és idősebb Derzsi György egy nótacsokrot nyújtott át, végül a Pósfa zenekar kíséretével a helyi iskola tehetséges énekese, a kilencedikes Valenszky Miriam népdalokat énekelt. Az iskola volt diákja, jelenleg az ELTE hallgatója, Derzsi Bernadett konferálta a műsort, mindvégig otthonias légkört teremtve.
Bugár Bélát, a Most-Híd elnökét és Szigeti Lászlót, az MKP országos tanácsának elnökét, egykori oktatási államtitkárt, minisztert a helyi szervezők programon kívül szólították a színpadra. Mindketten köszönetet mondtak a nagyszarvai szervezőknek, hogy elindították az iskola védelmében a mozgalmat, és mindkét párt ezer-ezer eurót ajánlott fel a jótékonysági hangverseny bevételéhez.
A nagyszarvai iskolába február 6-án hozhatják beíratni a gyermekeket a szülők. Csak remélni lehet, hogy a lelket melengető est után még többen indulnak az iskola kapu felé, mint esetleg korábban tervezték.

Forrás:
Pogány Erzsébet, Felvidék.ma


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?