Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > NEA: bővíteni kell a pályázati...

NEA: bővíteni kell a pályázati forrásokat

Csizmadia László elnök a NEA Tanács korábbi ülésénCsizmadia László elnök a NEA Tanács korábbi ülésén

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) testületi kerekasztala augusztus 27-én ülésezett. Az ülés tárgya a 2011-ben életbe lépett új civil törvény hatásvizsgálata volt.

Az EMMI a civil egyesületeknek külön kérdőívet is küldött, amire nem kevesebb, mint 600 válasz érkezett. A szekciókban zajló szakmai viták eredményeképpen, azok összegzése szerint lehetőség nyílik arra, hogy a civil törvényt vagy a végrehajtási rendeletet - ha szükséges - a gyakorlathoz lehessen alakítani.

Az ülésen kiderült a Magyarországon működő körülbelül 56 ezer nonprofit szervezet összesen 1500 milliárd forint összbevétellel rendelkezik, ebből a NEÁ-hoz pályázó szervezetek 150 milliárdos bevétellel büszkélkedhetnek. A NEA másfél év alatt, 25.000 pályázatot kezelt és 2012-ben 3,4 milliárd forintot oszthatott szét a civilek között. Elhangzott az is, hogy a felvilágosító munka eredményeként, az első évi 1800 db hiánypótlási felszólítással szemben, 2012-ben már csak 1300 intézkedésre volt szükség. A nyertes pályázatok száma 2011-ben 3800, míg 2012-ben már 4500 volt.

A résztvevők értékelhető és megfontolandó javaslatokkal járultak hozzá a kerekasztal sikeréhez. Egységes volt az álláspont a tekintetben, hogy a pályázatok elbírálását tovább kell gyorsítani, és ha lehet, a költségvetésben megállapított, a NEA részére elkülönített forrásokat bővíteni szükséges.

polgarportal.hu


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?