Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Nem tarthatják Marosvásárhely...

Nem tarthatják Marosvásárhely központjában a város magyar napjait

Marosvásárhely főtere helyett a várossal szomszédos Marosszentgyörgyön, a Maros-parton kénytelenek megrendezni a szervezők az augusztus 30. és szeptember 1. között tartandó első magyar napokat, amelyeknek a Vásárhelyi Forgatag nevet adták.

A rendezvényt szervező Marosvásárhelyért Egyesületnek az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint azért kényszerültek a helyszínváltoztatásra, mert a 45 százalékban magyarok lakta város román vezetői szegregációnak tekintették, hogy a magyarok önálló rendezvényt szerveznek. A polgármesteri hivatal illetékesei a programot, a fellépők névsorát és a rendezvény elnevezését is kifogásolták. „A városvezetés abban az esetben egyezett volna bele a rendezvény megszervezésébe, ha a program úgy változik, hogy a koncertek, fellépők, vásárosok, árusok kétharmada a román közösség soraiból kerül ki" – áll a közleményben.

Mint a szervezők írták, a városháza illetékeseivel folytatott többszöri, eredménytelen egyeztetés után úgy érezték, választaniuk kell egy markánsan román rendezvény és az elképzelt magyar napok között. „Választani kellett, hogy feladjuk jó néhány ember csaknem egyéves munkáját, vagy megvalósítjuk az álmunkat más helyszínen, más körülmények között" – magyarázták a szervezők a helyszínmódosítást.

A Krónika napilap Soós Zoltán fesztiváligazgatót idézte, aki reményét fejezte ki: bizonyítani tudják, hogy nem valós a szegregációtól való félelem, és jövőre már a polgármesteri hivatal is partner lesz a rendezvény megszervezésében. „Ha Kolozsváron és Nagyszebenben lehet magyar napokat szervezni, akkor Marosvásárhelyen is helye van ezeknek" – idézte a lap Soós Zoltánt.

A rendezvény honlapja szerint a Vásárhelyi Forgatag megannyi kulturális, szabadidős, családi programot és kikapcsolódási lehetőséget biztosít az érdeklődőknek. A rendezvény keretében fellép a Deák Bill Blues Band, az Intim Torna Illegál és a Ghymes.

Erdely.ma


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?