Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Népszavazási kezdeményezés az...

Népszavazási kezdeményezés az egyházak állami támogatásának a megszüntetéséről

Az egyházak finanszírozásának megszűntetéséről akar népszavazást kezdeményezni a SOĽ (Stany občianskej ľavice) civilekből álló szervezet. A petíciós bizottság Štefan Sládeček a civil szervezet elnökének a vezetésével tegnap, május 6-án az elnöki palota udvarán kezdte a népszavazás kiírásához szükséges aláírások gyűjtését.
„Az egyházi tulajdon visszaszolgáltatása óta ígérik a politikusok a felekezetek állami finanszírozásának a megszüntetését. Ennek rögtön a visszaszolgáltatást követően meg kellett volna történnie. Gyerünk, fejezzük be, amit ők elkezdtek" – mondta petíciós bizottság elnöke. Szlovákia függetlenné válása óta szinte minden választási időszakban előkerült az egyházak állami finanszírozásának megszüntetésével összefüggő kérdéskör, ám eddig gyakorlatilag semmilyen előrelépés nem történt. Az országban jelenleg 18 bejegyzett egyház és más vallási felekezet van, ezek működését részben az állam finanszírozza. Ez az állami támogatás az utóbbi években 30 és 40 millió euró közötti összeget tett ki évente.
Mária Angelovičová, a petíciós bizottság tagja egy nyitrai fórumon kifejtette, Szlovákia félve nyúl az egyházi témákhoz, ez érezhető a finanszírozás megszűntetésével, illetve a Bezák-üggyel kapcsolatban is. A hatályos jogszabályok szerint 350 000 érvényes aláírás szükséges ahhoz, hogy a kezdeményezés alapján népszavazást írjanak ki. Ezzel kapcsolatban Stefan Sládecek megjegyezte, terveik szerint az évvégére összegyűjtik a szükséges mennyiségű aláírást.
A Felvidék.ma értesülései szerint Sládeček a petíciós levelet elküldte mind a 18 Szlovákiában bejegyzett egyházi felekezetnek, a kulturális minisztériumnak, a leköszönő valamint a leendő köztársasági elnöknek. Egyúttal felkérte a címzetteket, hogy a témával kapcsolatban szervezzenek a civilek bevonásával tanácskozásokat.
A szervezők a közeljövőben országszerte 25 várost terveznek meglátogatni, ahol a felvázolják az elképzeléseiket. A tervek szerint a szociális hálón segítségével is prezentálják a petíciójukat. Szlovákiában eddig népszavazást tartottak 1993 óta, ebből csupán az Európai Unióhoz való csatlakozásról szóló volt érvényes.

TASR., mti nyomán PP, Felvidék.ma


Hozzászólások (0)

Ehhez a cikkhez nincs hozzászólás.

Van hozzászólása... ?