Kezdőlap | Hirek > Kárpát-medence > Örömíjászok Ilonafalu határában

Örömíjászok Ilonafalu határában

Mintegy hatvan résztvevő Vajdaságból és Magyarországról

Szombaton nagyszabású Örömíjász versenyt tartottak az Ilonafalu határában lévő Lonti motel mögötti területen. A verseny rendezője és házigazdája a Magyarkanizsai Íjászkör volt.

Az egyesület rövid fennállása óta második alkalommal rendez íjászok és hagyományőrzők örömét szolgáló, barátságos íjászversenyt. A 61 résztvevő kortól, nemtől és az általuk használt íjak fajtájától függően több mint tizennyolc kategóriába sorolva mérte össze felkészültségét, rátermettségét. A felnőtt, veterán, ifjúsági és gyermek kategóriában indulók (mindkét nem képviselői) tetszőlegesen használhattak különböző típusú íjakat, így felváltva feszülhettek meg lovas, vadász-, Bear Bow, bot-, illetve olimpiai íjak a versengők kezében. A kategóriák legjobbjai egyedi kidolgozású érmeket kaptak, valamint közös ebéden vehettek részt a házigazda egyesület jóvoltából.

A versenyről az íjászkör elnökét, Hajdú Miklóst kérdeztük, aki egyben a vetélkedő fő szervezője is volt.

– A 2014. december 1. óta működő civil szervezetünk a községünkben élő és íjászatnak hódoló, a sporttal szimpatizáló és hagyományőrző lelkületű egyéneket gyűjti maga köré. Jelenleg 26 taggal büszkélkedhetünk, akik közül 18-an aktívan versenyeznek. Ők rendszeresen vesznek részt más, országos szintű versenyeken, de előszeretettel látogatunk el határon túli összejövetelekre is. A jelen verseny létrejöttét a Divac Alapítvány támogatásának köszönhetjük, valamint önkénteseink és Nagy Horti Rezső odaadó munkájának. A helyi versenyzőkön kívül horgosi, bajsai, bácskossuthfalvi, zentai, adai, topolyai, újvidéki, békési és orosházai résztvevők is a hatos osztású méták elé állhattak. A versenyről még azt kell tudni, hogy kétkörös volt, és célonként három lövés volt előírva a 10–56 méteres távokon – mondta a szervező. – Idén eddig három összejövetelen vettünk részt Magyarországon, amelyek közül az erős mezőnyű téglási csapatversenyt említeném először, ahol városunk zászlója alatt vonultunk föl. Feltétel volt a hagyományos 10. századi viselet és a hagyományőrző íj használata. A verseny előtti szertűz alkalmával pogány szokások szerint megáldották a csapatok zászlóit. Ezt követte a X. ópusztaszeri Nyílzápor, amely a világ legnagyobb történelmi íjászseregszemléje, izgalmas íjászversennyel. Végezetül említeném a hatalmas érdeklődés övezte Kurultajt Bugacon, amely a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepe. Erre az ünnepségre íjászaink a Délvidék lobogóját vitték magukkal.

Megtudtuk, hogy jövőre ismét két versenyt kívánnak szervezni: a májusi ügyességi verseny lesz, míg az októberi a soron következő Örömíjász vetélkedő.

 

Forrás: Magyar Szó